Αθήνα για Βαρώσια: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ – Στο πλευρό της Λευκωσίας

17 mins read

Την άμεση απάντηση της Αθήνας προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για το ίδιο ζήτημα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. «Συζητήσαμε για τις νέες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o κ. Δένδιας.

Σε συναγερμό τέθηκε και η κυπριακή κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση ότι την Πέμπτη θα ανοίξει η παραλία της περίκλειστης Αμμοχώστου, γεγονός που εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς για εποικισμό της πόλης, αλλά και στην προσπάθεια του Ερντογάν να επηρεάσει το προεκλογικό κλίμα στο ψευδοκράτος.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος προχωρώντας σε άλλη μια κίνηση τακτικισμού και προκλητικότητας, κάλεσε τον λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, στην Άγκυρα όπου ανακοίνωσαν μαζί το άνοιγμα της παραλίας της κλειστής πόλης των Βαρωσίων.

Η Άγκυρα είχε επανειλημμένα απειλήσει ότι θα ανοίξει τα Βαρώσια, κατά παράβαση του ψηφίσματος του 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει παραχώρησε την διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη. Και σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Με αφορμή την τελετή για την αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου υδροδότησης των κατεχομένων, με νερό που έρχεται από την ηπειρωτική Τουρκία, ο Ερντογάν εξήρε τα επιτεύγματα της χώρας του και συνεχάρη τον Τατάρ που στεκόταν δίπλα του για την απόφαση του για τα Βαρώσια. Όμως ο Τατάρ, θα είναι υποψήφιος την Κυριακή για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, και είναι ο ευνοούμενος της Άγκυρας και αντίπαλος του Ακιντζί.

Ο Ερντογάν στηρίζοντας τον Τατάρ που στηρίζει τη διχοτόμηση, στέλνει άλλο ένα μήνυμα αδιαλλαξίας προς την Λευκωσία, αλλά και ενισχύει το εθνικιστικό προφίλ του στο εσωτερικό του ακροατήριο ελπίζοντας να προσελκύσει περισσότερους ακροδεξιούς εθνικιστές στο μέρος του και να αποσπάσει την προσοχή της τουρκικής κοινωνίας από έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

Facebook Comments