ΑρχικήΚόσμοςΆτυπη Σύνοδος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στην Ουκρανία- «Αδύναμη η Ευρώπη», λέει...

Άτυπη Σύνοδος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στην Ουκρανία- «Αδύναμη η Ευρώπη», λέει ο Ζελένσκι- Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι

Ολοκληρώθηκε η ευρωπαϊκή σύνοδος για την Ουκρανία, με Ευρώπη και ΝΑΤΟ να αναζητούν κοινό στρατηγικό βηματισμό, τη Μόσχα να διαμηνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανέναν ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τις ΗΠΑ να αποσαφηνίζουν ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η συνάντηση του Μακρόν περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Δανία, η οποία αναμένεται να εκπροσωπήσει τα έθνη της Βαλτικής και τις σκανδιναβικές χώρες.

Η έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών σήμερα στη Γαλλία “επιβεβαίωσε” ότι η Ουκρανία “αξίζει την ειρήνη δια της ισχύος”, δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σε κοινή ανάρτησή τους στην πλατφόρμα X.

“Η Ουκρανία αξίζει ειρήνη δια της ισχύος, μια ειρήνη που σέβεται την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα”, δήλωσαν οι δύο ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών στην οποία συμμετείχαν και οι δύο.

“Η Ευρώπη αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που της αναλογεί. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε την ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη”, πρόσθεσαν στο μήνυμα αυτό.

Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση σήμερα στο Παρίσι συμμετείχαν, εκτός από τον Αντόνιο Κόστα και την φον ντερ Λάιεν, ηγέτες χωρών της Ευρώπης και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου ο Μακρόν ενημέρωσε τον Τραμπ για τα σημεία τα οποία θα εξετάσουν οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο και κυρίως για να του δείξει ότι δεν υπάρχει εχθρική στάση της Ευρώπης απέναντί του.


Μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν μια νέα ρωσική επίθεση, λέει ο βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν μεταπολεμικά ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που το Λονδίνο θα ήταν διατεθειμένο να στείλει.

«Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων μαζί με άλλων χωρών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη ειρήνη. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας, αφού μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

“Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν” προειδοποίησε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τόνισε ότι δεν υπάρχει λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

«Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προειδοποίησε τη Δύση «να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος». Τόνισε επίσης ότι «συμφωνίες χωρίς την Ουκρανία θα είναι άσκοπες».

Με το Αφγανιστάν «υπάρχει η εμπειρία του τι συμβαίνει όταν κάποιος τελειώνει κάτι χωρίς να το σκεφτεί και αποσύρεται πολύ νωρίς», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νίκη για την Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ» και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός πρέπει να περιλαμβάνουν και εγγυήσεις ασφάλειας. Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι, αν και η προσέγγιση του αμερικανού προέδρου είναι ότι την Ουκρανία θα πρέπει να βοηθήσουν ευρωπαϊκές δυνάμεις, ο ίδιος δήλωσε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι «οι Αμερικανοί πρέπει να είναι εκεί». Το θέμα, διευκρίνισε, «δεν είναι το μέγεθος των δυνάμεων, αλλά μια σημαντική επίδειξη ισχύος προς τον Πούτιν, το μήνυμα ότι όλοι οι σύμμαχοι συνεργάζονται προκειμένου να προστατεύσουν την Ουκρανία». Όπως είπε, ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει πραγματικά στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», αλλά, τόνισε, «δεν μπορεί να υπάρχουν πραγματικά καλές σχέσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς είναι δύο διαφορετικοί πόλοι, εντελώς διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές κοινότητες αξιών».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε για ακόμη μια φορά ότι οποιαδήποτε συμφωνία γίνεται για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία «δεν τίθεται καν ως θέμα, καθώς ο πόλεμος είναι δυστυχώς στο έδαφός μας». Οτιδήποτε θέλουν να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία – αν θέλουν να συμφωνήσουν κάτι – αφορά τις διμερείς σχέσεις τους και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για τους ανθρώπους μας, τις ζωές μας ή το τέλος του πολέμου χωρίς εμάς. «Είμαστε ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος απέρριψε ακόμη κατηγορηματικά την οριστική παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας. «Δεν θα παραχωρήσουμε εδάφη μας νομικώς», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι περιοχές που κατέκτησε και προσάρτησε η Ρωσία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου θα είναι κάποτε και πάλι τμήμα της Ουκρανίας. «Φυσικά θα φέρουμε τα πάντα πίσω. Θα επιστρέψει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αν όχι σήμερα, αύριο», είπε χαρακτηριστικά και, σχολιάζοντας δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος είχε αμφισβητήσει ακριβώς αυτό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο νέος υπουργός «θα πρέπει να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες», αλλά επισήμανε ότι «αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ λένε σήμερα πράγματα τα οποία είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν», για να συναντηθούν και να έχουν μια γρήγορη επιτυχία, αλλά «μια κατάπαυση του πυρός όμως δεν θα αποτελούσε επιτυχία».

Την ίδια ώρα ο κ. Ζελένσκι επέκρινε την Ευρώπη για «στρατιωτική αδυναμία», παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, όπως είπε, ενισχύθηκε αισθητά. Τόνισε πάντως ότι η Ουκρανία μοιράζεται τις ευρωπαϊκές αξίες. «Είμαστε Ευρώπη. Είμαστε ακριβώς όπως εσείς», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση μέσω Λευκορωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έχει σχέδιο για δημιουργία 15 νέων μεραρχιών, για επιπλέον 150.000 στρατιώτες. «Το σχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει ότι αυτές οι μεραρχίες θα συγκεντρωθούν για μια κοινή άσκηση στη Λευκορωσία και από εκεί θα μας επιτεθούν ή θα επιτεθούν σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η Λιθουανία ή η Πολωνία», εξήγησε ο κ. Ζελένσκι και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία σκέφτεται να επιτεθεί σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Σχετικά με το προσωπικό του μέλλον, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι, όταν η Ουκρανία θα έχει γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί και θα υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας, ο ίδιος πλέον θα έχει πετύχει τα πάντα και δεν θα είναι πλέον απαραίτητος. «Αλλά όσο δεν τα έχουμε αυτά, θα υπερασπίζομαι την χώρα μου», δήλωσε.

Η Ρωσία “απειλεί τώρα όλη την Ευρώπη” δηλώνει η πρωθυπουργός της Δανίας

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εντείνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αμυντικές δαπάνες τους στο εσωτερικό τους, ώστε να προστατευθούν από τη Ρωσία, προειδοποίησε σήμερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.

«Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη τώρα, δυστυχώς», είπε στους δημοσιογράφους η Φρεντέρικσεν.

Σύμφωνα με τη Δανέζα πρωθυπουργό, μια ταχεία κατάπαυση του πυρός μπορεί να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

«Δεν βλέπω ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θέλουν ειρήνη», υπογράμμισε.

Η Φρεντέρικσεν σημείωσε ότι, αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Τόνισε όμως ότι η συνάντηση στο Παρίσι ήταν «άτυπη» και όχι για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Τουσκ: Σε «νέο στάδιο» οι ευρωπαϊκές σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό τον Τραμπ
Σε δηλώσεις του ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, είχαν «παρόμοιες απόψεις» για όλα τα βασικά ζητήματα.

Όπως είπε δεν υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά ήταν σημαντική η ευθυγράμμιση των απόψεων. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της συμμετοχής όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να έχουν μία φωνή.

Ο Πολωνός τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές σχέσεις με τις ΗΠΑ εισέρχονται σε «νέο στάδιο» υπό τον Τραμπ, καθώς οι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι είναι καιρός οι χώρες να γίνουν πιο αυτοδύναμες και να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Τουσκ υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της χαλάρωσης των κανόνων για τις δαπάνες, ώστε οι αμυντικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ να εξαιρούνται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ. Επαναλαμβάνει δε ότι οποιαδήποτε ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής και ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Τέλος σημειώνει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Γαλλία: Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία η οποία μπορεί να βασίζεται σε μας, δήλωσε από το Παρίσι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία η οποία μπορεί να βασίζεται σε μας δήλωσε, στο περιθώριο της σημερινής άτυπης ευρωπαϊκής μίνι συνόδου κορυφής στο Παρίσι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση (diktat) στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία
Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 43% του συνόλου της βοήθειας που χορηγήθηκε στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας το 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Kiel, όπως αναφέρει το BBC. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 120 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει όλη την ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.

Η Ευρώπη στο σύνολό της έχει στείλει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία από ό,τι οι ΗΠΑ.

Η χρηματοδότηση μέσω των θεσμικών οργάνων της ΕΕ αντιπροσώπευε λίγο πάνω από το 18%, ενώ τα μεγαλύτερα ποσά πρόσθετης διμερούς βοήθειας δόθηκαν από τη Γερμανία (6,5%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5,5%) μέχρι το τέλος του 2024.

Εξετάζοντας μόνο τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, οι ΗΠΑ κυριαρχούν και πάλι στη χρηματοδότηση, παρέχοντας το 49,4% του συνόλου των δαπανών από τον Ιανουάριο του 2022.

Στην εκπομπή ΕΔΩ* και τον Σταμάτη Ζαχαρό μίλησε η δημοσιογράφος και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά.