Αυστρία, Δανία, Πολωνία και Σλοβακία αποφάσισαν να αγοράσουν και εκτός ΕΕ εμβόλια

20 mins read

Οι αποτυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άμεση προμήθεια επαρκών δόσεων εμβολίου για τους Ευρωπαίους πολίτες έχουν απογοητεύσει ορισμένους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι τώρα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, η Πρωθυπουργός της Δανίας θα προχωρήσει σε συζητήσεις με το Ισραήλ, την Πέμπτη. Η Πολωνία μιλάει με την Κίνα για την προοπτική αγοράς εμβολίων από τη Δευτέρα. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα του αγόρασε 2 εκατομμύρια εμβόλια Sputnik V από τη Ρωσία. Η Αυστρία και η Δανία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα συνάψουν συμφωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση για την παράδοση και παραγωγή εμβολίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του express.co.uk, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συζήτησε μια νέα επιχείρηση εμβολίων με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα τον συναντήσουν αυτοπροσώπως αυτήν την εβδομάδα στο Ισραήλ. Ο κ. Kurz είπε στη γερμανική εφημερίδα Bild πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι «πολύ αργός”» κατά τη διαδικασία της έγκρισης των εμβολίων. «Δεν πρέπει πλέον να εξαρτώμαστε μόνο από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς». είπε χαρακτηριστικά.
Η Σλοβακία απομακρύνεται επίσης από τη κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολίασμών και συστρατεύθηκε με την Ουγγαρία η οποία συζητά με τη Ρωσία για να αγοράσει το εμβόλιο Sputnik V.
Ο υπουργός Υγείας της Ουγγαρία δήλωσε ότι η Κυβέρνηση αγόρασε δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, καθιστώντας έτσι τη χώρα του δεύτερη στην ΕΕ που αγόρασε το εμβόλιο που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον EMA.
Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιγκόρ Ματόβιτς, πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα στο Αεροδρόμιο Košice, όπου υποδέχτηκε την πρώτη παράδοση του εμβολίου. Σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι το ρωσικό εμβόλιο θα επιτρέψει στη χώρα να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού της κατά 40 τοις εκατό.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δέχτηκε επίσης «ένα άλλο πλήγμα», όταν ο Πολωνός πρόεδρος Andrezej Duda ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει εμβόλια από την Κίνα.
Συγκεκριμένα, ο Πολωνός ηγέτης σε επικοινωνία που είχε, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κίνας για τον χειρισμό της πανδημίας και δεσμεύτηκε για διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τσεχία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων ανά εβδομάδα στον κόσμο, εξέτασε επίσης την αγορά του ρωσικού εμβολίου, λέγοντας ότι θα περίμενε την έγκριση από τον οργανισμό της ΕΕ και την EMA, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει καν ζητηθεί. 
Στους «αποστάτες» από την κοινή στρατηγική προστέθηκε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τη στρατηγική εμβολιασμού της χώρας του για να προλάβουν να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι,  ενόψει της ταχείας εξάπλωσης λοιμώξεων.
Η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκρινε και άρχισε να χρησιμοποιεί εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα, προκαλώντας προστριβές με τους Ευρωπαίους Εταίρους, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να απασχολεί καθώς η κίνηση αυτή συμβάλλει στην ταχεία αύξηση των εμβολιασμών από πέντε διαφορετικές εταιρείες εμβολίων.

Facebook Comments