ΑρχικήΚόσμοςΑυτά είναι τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για το 2024- Πού βρίσκονται...

Αυτά είναι τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για το 2024- Πού βρίσκονται και πόσο κοστίζουν τα δίδακτρα

Από τον Θανάση Χιούση

Πρωτοπόρες ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Ελβετία και Σιγκαπούρη ψηλά στην λίστα.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στο κόσμο είναι χιλιάδες. Άλλα πιο γνωστά άλλα λιγότερο στην χώρα μας, όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή κάτι για το Harvard, το Oxford και το Cambridge University που μας εντυπωσίασε. Πολλοί άνθρωποι του δημόσιου βίου άλλωστε έχουν στο βιογραφικό τους σπουδές σε αυτά τα ιδρύματα, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Και όχι τυχαία, φυσικά, αφού αποτελούν πανεπιστήμια με διεθνές κύρος και τεράστιες επιτυχίες στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τομέα,. Πρόκειται για ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία ταξιδεύουν ανα τα χρόνια διατηρώντας την ποιότητα σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τα διακρίνουν στον παγκόσμιο χάρτη.

Tο QS World University Rankings παρουσιάζει την κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως για το 2024. H συνολική αξιολόγηση περιλαμβάνει 1.500 ιδρύματα από 104 χώρες. Σημαντικό ρόλο παίζει ο αριθμός των διεθνών φοιτητών που επιλέγουν το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα ενώ συνυπολογίζονται ο διεθνής χαρακτήρας του Ιδρύματος και η φήμη του, τόσο στον χώρο της αγοράς όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο, με τη συμμετοχή χιλιάδων ακαδημαϊκών.

Σύμφωνα με τη QS Universities Rankings: «Φέτος, εφαρμόσαμε τη μεγαλύτερη μεθοδολογική μας βελτίωση που έγινε ποτέ, εισάγοντας τρεις νέες μετρήσεις: Βιωσιμότητα, Αποτελέσματα Απασχόλησης και Διεθνές Ερευνητικό Δίκτυο»

Ξεκινώντας από την κορυφή, στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), με άριστο σκορ 100, και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Cambridge). Όπως είναι φυσικό, στη λίστα με τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνονται φημισμένα ιδρύματα της Αμερικής και της Ευρώπης, όπως το Oxford, το Stanford, το Harvard και το Imperial College London( ICL)  με αυτή τη σειρά κατάταξης.

Μεταξύ των πανεπιστημίων που απαρτίζουν τη δεκάδα βρίσκονται το ΕΤΗ Zurich στην έβδομη θέση και το National University of Singapore (NUS). Η τελευταία περίπτωση, αποτελεί αναπτυσσόμενη δύναμη στον ακαδημαϊκό χώρο καθώς εμφανίστηκε στις παγκόσμιες κατατάξεις μόλις πριν δύο χρόνια.

Την λίστα κλείνουν δύο ακόμη Πανεπιστήμια από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, το UCL του Λονδίνου στην 9η θέση και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλει της Καλιφόρνια στην 10η θέση.

pastedGraphic.png

Πόσο κοστίζουν τα δίδακτρα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου;

1. Massachusetts Institute of Technology

Το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT) είναι ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως.Το ΜΙΤ έχει πέντε σχολές: την σχολή (Θετικών) Επιστημών (School of Science), την Πολυτεχνική (Engineering), την σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας (Architecture and Planning), την σχολή Διοίκησης (Management), και την σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών (Humanities, Arts, and Social Sciences). Περιλαμβάνει ακόμη το Κολέγιο Γουίτακερ για τις Ιατρικές Επιστήμες και την Τεχνολογία (Whitaker College of Health Sciences and Technology) αλλά δεν έχει Ιατρική σχολή, ούτε Νομική.

 

Τα δίδακτρα πλησιάζουν το ποσό των 51.000 ευρώ ετησίως, ή εναλλακτικά, ένας υποψήφιος φοιτητής μπορεί να κάνει αίτηση για οικονομική βοήθεια και υποτροφία, πληρώνοντας 18.000 ευρώ.

2. University of Cambridge

Το Κέιμπριτζ είναι κολεγιακό πανεπιστήμιο, δηλαδή συγκροτείται από αυτοδιοικούμενα και ανεξάρτητα κολέγια, το καθένα από τα οποία έχει τη δική του περιουσία και έσοδα. Τα περισσότερα κολέγια συγκεντρώνουν φοιτητές διαφόρων κατευθύνσεων, αν και ορισμένα κολέγια έχουν ευρύτερες δυνατότητες (όπως π.χ. το Gonville and Caius College για την Ιατρική).

Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 30.000 έως 45.000 ευρώ, ενώ για την σχολή Ιατρικής το ποσό εκτοξεύεται στα 70.000 ευρώ.

3. University of Oxford

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (αγγλικά: University of Oxford, ανεπίσημα: Oxford University) βρίσκεται στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου και συγκαταλέγεται στα καλύτερα και αρτιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου. Τα δίδακτρα του κυμαίνονται από 37.500 έως 55.000 ευρώ.

4. Harvard University

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (αγγλικά: Harvard University) είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης. Για το έτος 2024 – 2025 τα δίδακτρα για προπτυχιακά προγράμματα στο Harvard φτάνουν τα 54.000 δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος μαζί με τροφή και στέγη ανεβαίνει στα 79.000 δολάρια.

5. Stanford University

Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (επίσημη ονομασία στα αγγλικά: Leland Stanford Junior University) είναι ένα ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο, με έδρα το Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.Είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Το πανεπιστήμιο διαιρείται σε διάφορες σχολές, όπως την Επιχειρηματική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford Business School), τη Νομική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford Law School), την Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford School of Medicine) κλπ.

Κατά μέσο όρο, οι προπτυχιακοί φοιτητές του Στάνφορντ πληρώνουν συνολική ή καθαρή τιμή 64.477 δολάρια, η οποία καλύπτει δίδακτρα και δίδακτρα (46.320 δολάρια), έξοδα δωματίου και επιβίβασης (14.107 δολάρια) και άλλα πιθανά έξοδα (4.050 δολάρια).

6. Imperial College London

Το Imperial College του Λονδίνου είναι ένα διάσημο πανεπιστήμιο επιστήμης, τεχνολογίας και ιατρικής, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ιδρύματα στον κόσμο με επιλεκτικό ποσοστό αποδοχής. Το Imperial College του Λονδίνου είναι πολύ επιλεκτικό στη διαδικασία εισαγωγής του.  Ο μέσος όρος κόστους διδάκτρων είναι 46.000 ευρώ, με την ιατρική να ανέρχεται στα 60.000 ευρώ.

7. ETH Zurich 

Το ETH Zurich είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην ελβετική πόλη της Ζυρίχης. Το σχολείο, που ιδρύθηκε το 1855 από την Ελβετική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με αποστολή την εκπαίδευση μηχανικών και επιστημόνων και εστιάζει κυρίως στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και άλλα συναφή θέματα. Oι σπουδές στο ETH μαζί με το κόστος διαβίωσης στην Ελβετία αγγίζουν τα 20.000 ευρώ ετησίως.

8. National University of Singapore

To National University of Singapore είναι στα καλύτερα πανπιστήμια του κόσμου με την Σιγκαπούρη, αν και φτωχή χώρα, να σημειώνει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα τους εν συνόλω.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος για έναν επιδοτούμενο διεθνή φοιτητή στα 4 χρόνια φοίτησης είναι κατά μέσο όρο 95.400 δολάρια. Αυτό είναι 149,4% περισσότερο από αυτό που πρέπει να πληρώσει ένας πολίτης της Σιγκαπούρης.

9. University College London (UCL) 

Το University College London (UCL) είναι ένα δημόσιο μη κερδοσκοπικό κολέγιο. Βρίσκεται στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Το UCL συνεργάζεται στενά με την Ένωση Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας (ACU), την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων (EUA), την Ένωση Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Πανεπιστημίων (LERU), την IDEA League, τον Όμιλο Russell, τα Πανεπιστήμια Η.Β.

Ο μέσος όρος κόστους σπουδών είναι 22.000 ευρώ.

10. University of California, Berkeley

Το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας (University of California, Berkeley) (γνωστό ως απλά “Μπέρκλεϋ”, “Berkeley”) είναι δημόσιο πανεπιστήμιο στις Η.Π.Α. στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, με έδρα στην πόλη Μπέρκλεϋ ακριβώς απέναντι από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο (San Francisco) στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο

Η ζωή και οι σπουδές στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ανέρχονται περίπου στα 45.000 δολάρια.