ΑρχικήΚόσμοςBig Tech vs Πραγματικότητα: Αυτοί είναι οι δισεκατομμυριούχοι που στήριξαν τον Τραμπ...

Big Tech vs Πραγματικότητα: Αυτοί είναι οι δισεκατομμυριούχοι που στήριξαν τον Τραμπ και τώρα χάνουν περιουσίες

Στήριξαν τον Τραμπ – τώρα μετρούν απώλειες δισεκατομμυρίων οι ηγέτες της Silicon Valley.

Ηγέτες της τεχνολογίας από τη Silicon Valley που στήριξαν οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία ή την τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, που τον επισκέφθηκαν στο Mar-a-Lago και κάθισαν στην πρώτη σειρά την ημέρα που ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του, βλέπουν τώρα τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται μέσα στους πρώτους μήνες της νέας του θητείας.

Οι εταιρείες που έχουν ιδρυθεί ή διοικούνται από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Meta), τον Τιμ Κουκ (Apple), τον Σούνταρ Πιτσάι (Google), τον Έλον Μασκ (Tesla) και τον Τζεφ Μπέζος (Amazon), έχουν χάσει συνολικά σχεδόν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους – ακόμα και μετά τη μικρή ανάκαμψη των αγορών που σημειώθηκε την Τετάρτη, ύστερα από την απόφαση του Τραμπ να παγώσει προσωρινά κάποιους από τους προγραμματισμένους δασμούς. Μαζί με τις μετοχές των εταιρειών, έχει μειωθεί και η προσωπική περιουσία των τεχνολογικών κολοσσών.

Οι επικεφαλής του κλάδου πιθανότατα στήριξαν τον Τραμπ προσβλέποντας σε οφέλη, όπως λιγότερους κανονισμούς και χαμηλότερη πίεση για θέματα ανταγωνισμού. Παράλληλα, ο Τραμπ έχει εκφράσει πολλές φορές την πρόθεσή του να επεκτείνει την τεχνολογική παρουσία των ΗΠΑ και να εδραιώσει την κυριαρχία της χώρας στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, οι τεράστιες απώλειες στον τεχνολογικό τομέα αποκαλύπτουν ότι η Silicon Valley καλείται να αντιμετωπίσει νέες, σοβαρές προκλήσεις, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από τα σχέδια του Τραμπ για δασμούς – οι οποίοι στοχεύουν έντονα τις ασιατικές αλυσίδες εφοδιασμού, από τις οποίες εξαρτάται η παραγωγή και συναρμολόγηση πολλών τεχνολογικών προϊόντων. Παρά το προσωρινό «πάγωμα» των λεγόμενων «ανταποδοτικών» δασμών για ορισμένους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, οι δασμοί για την Κίνα αυξάνονται στο 125% από 104%.

Εκτός από την άμεση επιβάρυνση για τις τεχνολογικές εταιρείες, οι οικονομικές επιπτώσεις ενδέχεται να είναι ακόμη πιο εκτεταμένες, ειδικά αν οι καταναλωτές και οι διαφημιστές περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Σύμφωνα με έκθεση της UBS, οι αναλυτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι οι μακροπρόθεσμοι δασμοί και η σχετική οικονομική αστάθεια θα μπορούσαν να μειώσουν τα κέρδη του τεχνολογικού τομέα έως και 25%, σηματοδοτώντας σημαντική στροφή από τα σταθερά κέρδη και τις ανοδικές πορείες των μετοχών που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια χάρη στην άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο αναλυτής της Wedbush Securities, Dan Ives, χαρακτήρισε τη δασμολογική πολιτική του Τραμπ «Αρμαγεδδώνα για τον τεχνολογικό τομέα», προσθέτοντας ότι «κάνει την αγορά τεχνολογικών μετοχών την πιο δύσκολη των τελευταίων 25 ετών».

Η Meta, η Apple, η Amazon, η Tesla και εκπρόσωπος του Μασκ δεν απάντησαν σε αιτήματα του CNN για σχόλιο. Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Μασκ με τις μεγαλύτερες απώλειες

Παρά το γεγονός ότι ο Έλον Μασκ φέρεται να έχει δωρίσει τουλάχιστον 290 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη της επανεκλογής του Τραμπ και έχει συμμετάσχει στο Υπουργείο Αποδοτικότητας της Κυβέρνησης, η προσωπική του περιουσία έχει μειωθεί κατά 143 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index (8 Απριλίου). Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση της μετοχής της Tesla, που επηρεάστηκε από την αμφιλεγόμενη παρουσία του Μασκ στην κυβέρνηση, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, αλλά και την απειλή των δασμών.

Η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει κατά 28% και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει μειωθεί κατά 376,6 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους (έως τις 9 Απριλίου), εξαλείφοντας σχεδόν όλα τα κέρδη μετά τις εκλογές. Ο ίδιος ο Μασκ έχει παραδεχθεί ότι οι δασμοί μπορεί να έχουν «σημαντικό» αντίκτυπο στην Tesla.

Και οι υπόλοιποι δεν βγαίνουν αλώβητοι

Ο Μασκ δεν είναι ο μόνος ισχυρός του τεχνολογικού τομέα που βλέπει την περιουσία του να συρρικνώνεται. (Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index είναι από τις 8 Απριλίου – ενδέχεται οι απώλειες να έχουν περιοριστεί ελαφρώς μετά την ανάκαμψη της Τετάρτης.)

Η Meta ήταν από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες που υποστήριξαν την ορκωμοσία του Τραμπ με δωρεά 1 εκατ. δολαρίων. Ο Ζάκερμπεργκ είχε πολλές συναντήσεις με τον Τραμπ, πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συζητώντας για ζητήματα πολιτικής. Ο ίδιος έκανε και εσωτερικές αλλαγές στη Meta προς όφελος του Τραμπ: προώθησε Ρεπουμπλικανό σε κορυφαία θέση πολιτικής, μείωσε τον ρόλο των επαγγελματιών fact-checkers και πρόσθεσε στο Δ.Σ. της εταιρείας τον φίλο του Τραμπ και πρόεδρο του UFC, Ντάνα Γουάιτ.

Η καθαρή περιουσία του Ζάκερμπεργκ έχει μειωθεί κατά 26,5 δισ. δολάρια, ενώ η μετοχή της Meta έχει υποχωρήσει κατά 2,25%, με αποτέλεσμα η αξία της εταιρείας να μειωθεί κατά 35,8 δισ. δολάρια.

Ο Τζεφ Μπέζος συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς την ως «εξαιρετική πολιτική επιστροφή», ενώ η Amazon προσέφερε και αυτή 1 εκατ. δολάρια στην επιτροπή ορκωμοσίας. Ο Μπέζος βρισκόταν επίσης πίσω από την απόφαση της Washington Post να μην υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο στις εκλογές του 2024, προκαλώντας αντιδράσεις.

Η καθαρή περιουσία του Μπέζος έχει μειωθεί κατά 47,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι μετοχές της Amazon έχουν υποχωρήσει κατά 13% από την αρχή του έτους, μειώνοντας την αξία της εταιρείας κατά 316,8 δισ. δολάρια.

Η Google προσέφερε και αυτή 1 εκατ. δολάρια στην ορκωμοσία του Τραμπ και μετέδωσε ζωντανά την τελετή μέσω YouTube. Ο CEO Σούνταρ Πιτσάι επισκέφθηκε επίσης το Mar-a-Lago, αμέσως μετά τις εκλογές, μαζί με άλλους CEO.

Η μετοχή της Google έχει καταγράψει πτώση 16,2%, και η αποτίμησή της έχει μειωθεί κατά 386,7 δισ. δολάρια.

Ο Τιμ Κουκ της Apple προσέφερε επίσης προσωπικά 1 εκατ. δολάρια στην επιτροπή ορκωμοσίας του Τραμπ, όπως ανέφερε το Axios, και είχε συνάντηση μαζί του στο Mar-a-Lago μετά τις εκλογές, για να συζητήσουν θέματα δασμών και ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για την τεχνολογία.

Η Apple, νωρίτερα φέτος, ανακοίνωσε επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για την επόμενη τετραετία — μια κίνηση που ο Τραμπ έσπευσε να πιστωθεί, παρότι τα σχέδια είχαν ξεκινήσει πριν την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο ίδιος δήλωσε πως η επένδυση δείχνει «εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε».

Ωστόσο, καθώς η Apple εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παραγωγικές μονάδες σε χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ινδία, οι δασμοί του Τραμπ αναμένεται να τη χτυπήσουν σκληρά. Η μετοχή της έχει πέσει κατά 18,5% από την αρχή του έτους και η χρηματιστηριακή της αξία έχει μειωθεί κατά 684 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, πολλές εταιρείες τεχνολογίας προσπάθησαν να εξασφαλίσουν εξαιρέσεις από τους δασμούς του Τραμπ. Τώρα, όμως, το τοπίο φαίνεται πιο θολό από ποτέ — όπως σημειώνει και πρόσφατη έκθεση της Moody’s Ratings.

«Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι συνέπειες», γράφουν οι αναλυτές, «θεωρούμε ότι κανένας τεχνολογικός υποκλάδος δεν θα μείνει ανεπηρέαστος».

Πηγή: CNN