Η επιθετική στρατηγική διαφήμισης των Temu και Shein αυξάνει τα κόστη για τους ανταγωνιστές την Black Friday.
Η έντονη επένδυση σε διαδικτυακό μάρκετινγκ από τις Temu και Shein καθιστά πιο δαπανηρή τη δυνατότητα άλλων λιανεμπόρων και εμπορικών σημάτων να προσεγγίσουν καταναλωτές την περίοδο της Black Friday, σύμφωνα με ειδικούς μάρκετινγκ και του κλάδου. Και οι δύο πλατφόρμες, σύμφωνα με το Reuters, πραγματοποιούν υψηλές προσφορές σε λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές τους, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό στις διαφημίσεις μέσω μηχανών αναζήτησης.
Πώς οι λέξεις-κλειδιά αυξάνουν το κόστος για τους ανταγωνιστές
Η Black Friday σηματοδοτεί την ανεπίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου αγορών. Οι λιανέμποροι ανταγωνίζονται για να εμφανιστούν στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης, υποβάλλοντας προσφορές σε λέξεις-κλειδιά. Όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για μια λέξη-κλειδί, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος ανά κλικ που επιβάλλουν οι μηχανές αναζήτησης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Temu έχει προσφέρει υψηλές προσφορές σε λέξεις-κλειδιά όπως «Walmart Black Friday deals» και «Kohls Black Friday», σύμφωνα με δεδομένα από την πλατφόρμα μάρκετινγκ Semrush. Παρομοίως, η Shein έχει στοχεύσει λέξεις-κλειδιά όπως «Zara jeans» και «Nordstrom Rack shoes». Το κόστος ανά κλικ για τη φράση «Walmart clothes» αυξήθηκε 16 φορές μεταξύ Αυγούστου 2022 και Αυγούστου 2024.
Πτώση στην αποδοτικότητα της διαφήμισης
Η αύξηση του κόστους ανά κλικ επηρεάζει αρνητικά την απόδοση της διαφημιστικής επένδυσης, σύμφωνα με τον Erik Lautier, ειδικό στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι διαφημίσεις μέσω αναζήτησης συχνά αποτελούν έως και το 50% του προϋπολογισμού μάρκετινγκ των λιανεμπόρων και οδηγούν το 15-30% των διαδικτυακών πωλήσεών τους.
Η επιθετική στρατηγική των Temu και Shein
Παρότι είναι σύνηθες για τα brands να υποβάλλουν προσφορές σε λέξεις-κλειδιά ανταγωνιστών, η Temu και η Shein ξεχωρίζουν λόγω της ευρείας γκάμας λέξεων-κλειδιών που στοχεύουν, σύμφωνα με την Olga Andrienko, αντιπρόεδρο μάρκετινγκ στη Semrush. «Οι στρατηγικές τους είναι σαφώς πιο επιθετικές σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς λιανέμπορους», σημειώνει.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, εκπρόσωπος της Temu δήλωσε ότι η πλατφόρμα τηρεί δίκαιες πρακτικές διαφήμισης και διατηρεί λίστα «αρνητικών λέξεων-κλειδιών» για να αποφεύγεται η στόχευση ονομάτων εμπορικών σημάτων. Αντίθετα, η Shein δεν σχολίασε.
Εναλλακτικές στρατηγικές μάρκετινγκ
Η άνοδος του κόστους οδηγεί ορισμένες επιχειρήσεις να ανακατευθύνουν τους προϋπολογισμούς τους προς άλλα κανάλια, όπως Facebook, TikTok, influencers και παραδοσιακή διαφήμιση. Παράδειγμα αποτελεί η βρετανική Asos, η οποία λανσάρισε νέο πρόγραμμα αφοσίωσης πελατών, συνδυάζοντας κινηματογραφικές διαφημίσεις και συνεργασίες με influencers, σύμφωνα με τον Dan Elton, επικεφαλής εξυπηρέτησης πελατών.
Η στρατηγική των Temu και Shein αντανακλά μια αλλαγή στις δυναμικές του μάρκετινγκ αναζήτησης, με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες fast fashion να ξεπερνούν τους παραδοσιακούς λιανεμπόρους στην ψηφιακή αρένα.