«Βόμβα» Τραμπ στη Μέση Ανατολή μετά την «αθώωση» για το Russiagate

26 mins read

Η επίσημη αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν από τον Αμερικανό πρόεδρο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να σπεύδει να δηλώσει ότι είναι “σαφές πως το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει” και τον εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίτς, να τονίζει ότι “η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών στο Γκολάν αντικατοπτρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας”. Σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από το 15μελές σώμα το 1981 προβλέπεται ότι “η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία του και τη διοίκησή του στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν είναι άκυρη και χωρίς διεθνή νομική επίδραση”.

Η Ρωσία κάνει λόγο για ένα “νέο κύμα εντάσεων” στη Μέση Ανατολή με την
εκπρόσωπο Τύπου της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, να λέει: “Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής”. Η Συρία πάλι έκανε λόγο για “κατάφωρη επίθεση” στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της. Το ΥΠΕΣ της χώρας τονίζει ότι “η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ της Συρίας “η απόφαση αυτή… καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, η Τουρκία κρίνει την αναγνώριση ως απαράδεκτη και θα αναλάβει δράση κατά της απόφασης αυτής, μεταξύ άλλων ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έγραψε στο Twitter: “Για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ έδειξαν ότι δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Εντούτοις, αυτή η απόφαση δεν νομιμοποιεί, με οποιοδήποτε τρόπο, την ισραηλινή κατοχή (σσ των Υψωμάτων του Γκολάν)”

Κι όλα αυτά έγιναν μετά το πόρισμα Μιούλερ. Σύμφωνα με το πόρισμα Μιούλερ, υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016.

Ναι μεν το πόρισμα δεν εξακριβώνει ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν είτε συνεργάστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητές της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Τραμπ προέρχεται από μια πιθανή κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Η έρευνα διήρκεσε 675 ημέρες με περισσότερες από 2.800 κλητεύσεις, περίπου 500 εκτελεσμένα εντάλματα ερευνών, περίπου 500 καταθέσεις μαρτύρων, περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών, 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων, 37 διώξεις, 19 δικηγόρους και 40 πράκτορες του FBI και άλλους αναλυτές που εργάστηκαν στην ομάδα του Μιούλερ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με ηλεκτρονική παρείσφρηση στο mail της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους για να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ. Ωστόσο, δεν εξακριβώνει ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν ή συνεργάστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητές της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές.

Ανοιχτό όμως αφήνει το κρισιμότερο εξ όλων για το οποίο γίνεται λόγος εξ αρχής, η παρακώληση της Δικαιοσύνης, ιδίως με την απόλυση του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμι. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε επιστολή του αναφέρει: “Δεν είναι επαρκή (σσ τα στοιχεία) για να εξακριβώσουν ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης. Στον κατάλογο των ενεργειών του προέδρου, πολλές εκ των οποίων έγιναν δημοσίως, η έκθεση δεν προσδιορίζει καμία ενέργεια, που, κατά την κρίση μας, συνιστά διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης. Ο ειδικός εισαγγελέας συνεπώς δεν κατέληξε σε ένα συμπέρασμα – είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο – για το κατά πόσον η υπό εξέταση πράξη συνιστά παρακώλυση. Ο ειδικός εισαγγελέας δηλώνει ότι ‘ενώ αυτό το πόρισμα δεν καταλήγει ότι ο πρόεδρος διέπραξε ένα αδίκημα, επίσης δεν τον αθωώνει’”.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα