ΑρχικήΚόσμοςΜποϋκοτάζ και από το Μαρόκο στα τουρκικά προϊόντα!

Μποϋκοτάζ και από το Μαρόκο στα τουρκικά προϊόντα!

Σε μποϋκοτάζ των τουρκικών προϊόντων προχωρεί το Μαρόκο, μιμούμενο την τακτική που χάραξε ανεπίσημα η Σαουδική Αραβία.

Οι εκπρόσωποι τουρκικών επιχειρήσεων μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ έκαναν έκκληση στη Σαουδική Αραβία και το Μαρόκο να σταματήσουν ενέργειες που βλάπτουν τις τουρκικές επιχειρήσεις και αυξάνουν τα προβλήματα στον τομέα του εμπορίου. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον κλάδο της τουρκικής υφαντουργίας που κυριαρχεί στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Υφαντουργίας (TETSIAD), Χασάν Χουσείν Μπαίράμ, σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως το ανεπίσημο μποϋκοτάζ αμφοτέρων χωρών σε βάρος των τουρκικών προϊόντων «με κοινό θρησκευτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο με την Τουρκία» θα βλάψει τις αμοιβαίες πολιτικές συνεργασίας στη βάση «ιστορικών δεσμών» και μακροχρόνιων εμπορικών σχέσεων.

Νωρίτερα, πληροφορίες από το μαροκινό υπουργείο Βιομηχανίας τονίζουν πως στο στόχαστρο είναι κυρίως τα τουρκικά υφαντουργικά προϊόντα που πάνω από μισή δεκαετία έχουν «καταπνίξει» την μαροκινή παραγωγή.

Όπως αναφέρει το Κοσμοδρόμιο, το άτυπο σαουδαραβικό μποϋκοτάζ έδωσε ακόμη μία αφορμή στο Μαρόκο για την όρθωση «φράγματος» στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων όχι τόσο για πολιτικούς όσο για καθαρά οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους: Μόνον κατά την τριετία 2013-16 χάθηκαν (εξαιτίας των φθηνότερων τουρκικών προϊόντων) πάνω από 46.000 θέσεις εργασίας στο Μαρόκο.

Μάλιστα η εσωτερική παραγωγή σε υφαντουργικά προϊόντα υπολογίζεται πως έπεσε ως το 2017 κατά 69% προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες με πρώτη την αύξηση της ανεργίας στην ήδη δοκιμαζόμενη μαροκινή οικονομία.

Αυτό οδήγησε, τον περασμένο Ιούλιο, την κυβέρνηση στο Μαρόκο να επιβάλλει νέους υψηλούς δασμούς από 27% σε 36% σε τουρκικά προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας και ρουχισμού.

“Ελεύθερο εμπόριο” κυρίως για την Τουρκία…

Όπως απεδείχθη στην πράξη, η υπογραφή της συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Μαρόκου το 2004 ωφέλησε περισσότερο την πιο ανεπτυγμένη τουρκική οικονομία που στην κυριολεξία «αλώνισε» την εγχώρια αγορά του Μαρόκου.

Από το 2004 ως σήμερα το Μαρόκο υπολογίζεται πως χάνει ετησίως πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, πέρα από τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλεί η παρεπόμενη αύξηση της ανεργίας.

Αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό και το σημερινό, άτυπο εμπάργκο, και την έναρξη επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στις αρχές τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, πέρα από το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία, και άλλες αραβικές χώρες φαίνεται πως έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν παρόμοια εμπορικά αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας καθώς η Άγκυρα με την αναθεωρητική πολιτική της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή προκαλεί και θίγει αραβικά συμφέροντα και σε γεωπολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Η Αίγυπτος για παράδειγμα είναι μία από αυτές που έχει αντιτιθέμενα συμφέροντα με την Τουρκία (όπως δείχνουν ιδιαίτερα οι κόντρες τους στα ενεργειακά, στη Λιβύη αλλά και στο χώρο πρωτοκαθεδρίας του σουνιτικού Ισλάμ).

Στις 2 Οκτώβρη η ιστοσελίδα Αλ Μόνιτορ κατέγραφε τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η τουρκική οικονομία και με αφορμή την πανδημία αλλά και λόγω οικονομικών αντιποίνων που αποφασίζουν αραβικές χώρες σε ένδειξη δυσαρέσκειας με την επιθετική πολιτική της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή.

Η Αίγυπτος, έγραφε αναλυτής της Αλ Μόνιτορ, είναι μπροστάρης στις προσπάθειες δημιουργίας «ενιαίας αραβικής στάσης» απέναντι στην Τουρκία, όπως διαφάνηκε στην σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στις 9 Σεπτέμβρη. Στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου υπήρχε τότε ρητή αποδοκιμασία για την «ανάμιξη της Τουρκίας σε αραβικές υποθέσεις» με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία,Λιβύη και Ιράκ.

Σε κάθε περίπτωση, μεμονωμένες προσπάθειες αραβικών χωρών μπορεί να μην προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο ένα ενιαίο αραβικό μποϋκοτάζ, είτε ατύπως, είτε επισήμως, είναι σίγουρο πως θα προκαλούσε περισσότερα δεινά στην τουρκική οικονομία, καθώς εξαρτά ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών της από τις αγορές της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: Κοσμοδρόμιο