ΑρχικήΚόσμοςCNN: Τι σημαίνει το «μπλόκο» Τραμπ για τους ξένους φοιτητές στο Χάρβαρντ...

CNN: Τι σημαίνει το «μπλόκο» Τραμπ για τους ξένους φοιτητές στο Χάρβαρντ – Ποιοι επηρεάζονται και πόσοι κινδυνεύουν

Χάρβαρντ υπό πολιορκία: «Θανατική καταδίκη» για το ίδρυμα η απόφαση Τραμπ για τους ξένους φοιτητές.

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στο Χάρβαρντ η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει την άδεια του πανεπιστημίου να εγγράφει φοιτητές από το εξωτερικό, με ανώτερα στελέχη του ιδρύματος να κάνουν λόγο για «θανατική καταδίκη» της παγκόσμιας φήμης του.

Όπως επισημαίνει το CNN, η ενέργεια αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον αντίκτυπο που θα έχει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την πανεπιστημιακή έρευνα.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ivy League κορυφώθηκε μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την ανάκληση της πιστοποίησης SEVP (Student and Exchange Visitor Program). Η κίνηση αυτή στερεί από το Χάρβαρντ το δικαίωμα να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 27% των εγγεγραμμένων.

Η απόφαση ακολούθησε την άρνηση του πανεπιστημίου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, η οποία ήδη από τον προηγούμενο μήνα είχε παγώσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κονδύλια, επικαλούμενη εν μέρει διαφωνίες για την πολιτική υποδοχής αλλοδαπών σπουδαστών.

Το Χάρβαρντ ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που αντέδρασε ανοικτά στις σχεδιαζόμενες αλλαγές, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του υπουργείου «παράνομη», ενώ διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προσφέρει άμεση καθοδήγηση και στήριξη στην κοινότητά του.

Ξένοι φοιτητές στο Χάρβαρντ – Πόσοι επηρεάζονται

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2024–2025, στο Χάρβαρντ φοιτούσαν 6.793 αλλοδαποί φοιτητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 27% του συνόλου. Το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας ανέρχεται σε 9.970 μέλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση του ιδρύματος, το Χάρβαρντ παραμένει σταθερά προσηλωμένο στη φιλοξενία φοιτητών και ερευνητών από περισσότερες από 140 χώρες, που – όπως σημειώνει – «εμπλουτίζουν το Πανεπιστήμιο και τη χώρα».

Τι προβλέπεται για τους ξένους φοιτητές

Σε επιστολή της προς τη διοίκηση του Χάρβαρντ, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ εξηγεί πως η ανάκληση της πιστοποίησης SEVP σημαίνει ότι το ίδρυμα δεν μπορεί πλέον να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές με βίζα τύπου F ή J, ενώ όσοι ήδη σπουδάζουν εκεί οφείλουν να μετεγγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο, προκειμένου να διατηρήσουν τη νομική τους ιδιότητα.

Για να δεχτούν φοιτητές με βίζα F-1 ή M-1, τα αμερικανικά πανεπιστήμια πρέπει να έχουν ενεργή πιστοποίηση SEVP και να τηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία για κάθε σπουδαστή, περιλαμβανομένης της διεύθυνσης κατοικίας και της ακαδημαϊκής του προόδου.

Σε περίπτωση ανάκλησης, οι ξένοι φοιτητές έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε άλλο πιστοποιημένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ώστε να αποφύγουν την απομάκρυνση από τις ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος Μπράντλεϊ Μπρους Μπάνιας, που εκπροσωπεί αλλοδαπούς φοιτητές σε άλλα πανεπιστήμια, δήλωσε στο CNN ότι κάποιοι μπορεί να προσφύγουν δικαστικά, ζητώντας τουριστική βίζα και ελπίζοντας σε έκδοση προσωρινής εντολής αναστολής της απόφασης από ομοσπονδιακό δικαστή.

Η ζημιά στην έρευνα και την ακαδημαϊκή ισχύ

Το μέτρο προκαλεί έντονη ανησυχία στο εσωτερικό του Χάρβαρντ, καθώς αναμένεται να πλήξει όχι μόνο την ερευνητική αποστολή του ιδρύματος, αλλά και τη γενικότερη εικόνα της αμερικανικής ανώτατης εκπαίδευσης.

«Πρόκειται για εκδικητική απόφαση που απειλεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για το Χάρβαρντ και για τη χώρα. Υπονομεύει τη θεμελιώδη αποστολή μας στην εκπαίδευση και την έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Τζέισον Νιούτον.

Ο καθηγητής Οικονομικών Τζέισον Φέρμαν συμπλήρωσε:

«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί το Χάρβαρντ χωρίς τους εξαιρετικούς ξένους φοιτητές μας. Η ανώτατη εκπαίδευση είναι ένα από τα σημαντικότερα “εξαγώγιμα” αγαθά των ΗΠΑ και θεμέλιο της ήπιας ισχύος μας».

Ένας άλλος καθηγητής προειδοποίησε ότι «πολλά εργαστήρια θα μείνουν άδεια».

Τι μέλλει γενέσθαι – Η τελεσίδικη απαίτηση του Υπουργείου

Η μόνη εναπομείνασα επιλογή, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, είναι το Χάρβαρντ να καταθέσει εντός 72 ωρών πλήρη αναφορά με στοιχεία για φοιτητές που συμμετείχαν σε ενέργειες κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια κατά την τελευταία πενταετία.

Η επιστολή της Κρίστι Νόεμ ζητά συγκεκριμένα:

  • Ονόματα και πειθαρχικές αποφάσεις

  • Καταγεγραμμένες διαμαρτυρίες

  • Οπτικοακουστικό και ηχητικό υλικό

Η υπουργός προειδοποιεί ότι η παροχή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αστικών κυρώσεων και οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ