Δεξαμεθαζόνη: Ο Π.Ο.Υ. επικαιροποιεί το πρωτόκολλο, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί

17 mins read

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την απόφασή του να επικαιροποιήσει το πρωτόκολλο για την αγωγή των ασθενών του Covid-19.

Οι οδηγίες θα συμπεριλάβουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής που έδειξαν ότι το φθηνό, ευρείας χρήσης στεροειδές δεξαμεθαζόνη είναι αποτελεσματικό στα βαριά περιστατικά.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν χθες από Βρετανούς ερευνητές, η δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται από το 1960 σε νόσους όπως η αρθρίτιδα, μείωσε κατά το ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των σοβαρότερων νοσηλευόμενων περιστατικών της COVID- 19.

H μελέτη παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, ο ΠΟΥ έκρινε ότι πρέπει να περιληφθεί αμέσως στο πρωτόκολλο.

Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., Τέντρος Ανταντόν Γκεμπρεγέσους εξήγησε «Είναι η πρώτη αγωγή που δείχνει μείωση της θνητότητας σε ασθενείς της COVID-19 που έχουν ανάγκη μάσκας οξυγόνου ή αναπνευστήρα».

Και πρόσθεσε ότι περιμένει την πλήρη ανάλυση των δεδομένων της έρευνας τις προσεχείς ημέρες.

Ωστόσο, γιατροί και ερευνητές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Νότια Κορέα εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη χρήση του φαρμάκου στη μάχη κατά του Covid19.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας,Τζέονγκ Γιουν-κιόνγκ.

Χαρακτηριστικά είπε «Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία της Νότιας Κορέας σε ασθενείς με διαφορετικές φλεγμονές. Αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το φάρμακο δεν μειώνει την φλεγμονώδη απόκριση στους ασθενείς, αλλά και την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες».

Από την πλευρά της και η Κάθριν Χίμπερτ, διευθύντρια της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου του Χάρβαρντ σχολίασε: «Έχουμε καεί και στο παρελθόν, όχι μόνο στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και νωρίτερα με μελέτες που δείχνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα εκ πρώτης όψεως, αλλά όταν αποκτούμε πρόσβαση στα στοιχεία, αυτά δεν είναι τόσο πειστικά» σημείωσε. «Ελπίζω πραγματικά να είναι αλήθεια, διότι αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην παροχή βοήθειας στους ασθενείς μας» πρόσθεσε.

Τα στεροειδή φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποίησε ο δρ Τόμας ΜακΓκιν, αναπληρωτής επικεφαλής στο μεγαλύτερο ιατρικό όμιλο της Νέας Υόρκης, τον Northwell Health, όπου οι γιατροί, όπως εξήγησε, χρησιμοποιούν τα στεροειδή σε κάποιους ασθενείς. «Θέλω να περιμένω να δω πραγματικά στοιχεία, αν αξιολογήθηκε από ομότιμους και να δημοσιευθεί σε ένα πραγματικό επιστημονικό περιοδικό» υπογράμμισε.

Facebook Comments