Δεκτή η παραίτηση Ντράγκι από τον Ματαρέλα

13 mins read

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παραμένει στο αξίωμα ως υπηρεσιακός. Και πολλοί Ιταλοί σήμερα θα αναρωτηθούν: «Αν ούτε ο Ντράγκι δεν μπορούσε να το κάνει, ποιος μπορεί;».

Οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανές – κάτι που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσουν σε έναν ακροδεξιό πρωθυπουργό στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Ο Μάριο Ντράγκι αποχώρησε νωρίτερα από το Κυρινάλιο, την επίσημη κατοικία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα ανακοίνωσε στην ιταλική βουλή ότι θα υποβάλει εκ νέου την παραίτησή του από πρωθυπουργός.

«Υπό το φως της ψήφου που εξέφρασε η Γερουσία χθες το βράδυ ζητώ να διακοπεί η συνεδρίαση για να πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση Ντράγκι εξασφάλισε τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ρώμης, παραμένοντας ωστόσο υπό κατάρρευση.

Τα τρία κύρια κόμματα του συνασπισμού, Πέντε Αστέρια, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, «τορπιλίζοντας» ουσιαστικά τη κυβέρνησή του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά στη Γερουσία των 315 μελών, αλλά αυτή η η επικράτηση, ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό θώκο όπου ηγούνταν μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως ο πρόεδρος της Ιταλίας δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του και του ζήτησε να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου με την ελπίδα να αποφευχθεί η πολιτική κρίση και οι πρόωρες εκλογές.

Μια αποχώρηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντάγκι, «πυλώνα για την Ευρώπη», ανοίγει μια «περίοδο αβεβαιοτήτων», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λορένς Μπουν.

Facebook Comments