ΑρχικήΚόσμοςΔέος για την επανάσταση των γυναικών στο Ιράν- Πώς ζούσαν πριν το...

Δέος για την επανάσταση των γυναικών στο Ιράν- Πώς ζούσαν πριν το 1979 (video)

Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις πριν από έξι ημέρες για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό που μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

«Δεκαεπτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων διαδηλωτές και αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα των τελευταίων ημερών», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ήταν οι διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους.

Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 11 νεκρούς: επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Τρεις παραστρατιωτικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραχοποιούς» στο Ταμπρίζ (βορειοδυτικά), στο Καζβίν (κέντρο) και στη Μασχάντ (βορειοανατολικά) έπεσαν νεκροί από επιθέσεις με μαχαίρι ή από πυρά χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων. Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε επίσης την Τρίτη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Σιράζ (κέντρο), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη των δυνάμεων ασφαλείας στους θανάτους των διαδηλωτών.

Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές να προσάγουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες», σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε σήμερα.

«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους, αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά», ανέφερε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «τη βίαιη καταστολή» και την «παράνομη χρήση χειροβομβίδων, σφαιρών από ατσάλι, δακρυγόνων, κανονιών νερού και γκλομπ με στόχο να διαλυθούν οι διαδηλωτές».

Από την αρχή των κινητοποιήσεων έχει μειωθεί η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Ιράν, ενώ λίγο αργότερα οι ιρανικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.

 

 

 

«Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε.

Στο νότιο Ιράν διαδηλωτές έκαψαν χθες το βράδυ τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ.

Αλλού στη χώρα διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά και φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησε σε πολλές συλλήψεις.

Viral έχουν γίνει εξάλλου οι εικόνες γυναικών που πετάνε στον αέρα τις μαντίλες τους ή τις καίνε. «Όχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα!», φώναξαν διαδηλωτές στην Τεχεράνη.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και αλλού στον κόσμο, όπως στη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη.

 

 

Τι άλλαξε στη ζωή των γυναικών μετά την επανάσταση του 1979

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές στο Ιράν επέβαλαν έναν υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα που απαιτούσε από όλες τις γυναίκες να φορούν μαντίλα και φαρδιά ρούχα που καλύπτουν το σώμα τους δημοσίως.

Η αστυνομία ηθικής – γνωστή επισήμως ως “Gasht-e Ershad” (Περιπολίες Καθοδήγησης) – έχει, μεταξύ άλλων, αποστολή να διασφαλίζει ότι οι γυναίκες συμμορφώνονται με την ερμηνεία των αρχών για τα “σωστά” ρούχα.

 

Οι αξιωματικοί έχουν τη εξουσία να σταματήσουν τις γυναίκες και να αξιολογήσουν εάν φαίνονται υπερβολικά τα μαλλιά τους.

Εάν τα παντελόνια και τα πανωφόρια τους είναι πολύ κοντά ή ταιριάζουν, ή ακόμα και αν φορούν πολύ μακιγιάζ. Οι τιμωρίες για παραβίαση των κανόνων περιλαμβάνουν πρόστιμο, φυλάκιση ή μαστίγωμα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ