Συνεχίζεται το πιο πολυπληθές και ποικιλόμορφο κονκλάβιο στην ιστορία – Τέσσερις ψηφοφορίες σήμερα για την εκλογή νέου Πάπα.
Το πιο μεγάλο και γεωγραφικά ποικιλόμορφο κονκλάβιο στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συνεχίζεται σήμερα, με τους καρδιναλίους να επιστρέφουν στην Καπέλα Σιξτίνα σε μια προσπάθεια να εκλέξουν τον νέο Πάπα, σε μια διαδικασία που παραμένει ανοιχτή και απρόβλεπτη.
Για σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί τέσσερις μυστικές ψηφοφορίες: δύο το πρωί, στις 10:30 και στις 12:00, και δύο το απόγευμα, στις 18:30 και 20:00 (ώρα Ελλάδος).
Οι «πρίγκιπες της Εκκλησίας», φορώντας τα χαρακτηριστικά κόκκινα καπέλα τους, ξεκίνησαν την Τετάρτη τη συμβολική και τελετουργική διαδικασία επιλογής νέου ηγέτη για τους 1,4 δισεκατομμύρια καθολικούς σε όλο τον κόσμο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο μαύρος καπνός που βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα επιβεβαίωσε την αποτυχία της πρώτης ψηφοφορίας, όπως άλλωστε αναμενόταν, καθώς κανένας Πάπας στη σύγχρονη εποχή δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόσφατη ιστορία του θεσμού, είναι πιθανό να υπάρξει εκλογή εντός της δεύτερης ημέρας, αφού μπορούν να διεξαχθούν έως και τέσσερις γύροι.
Φέτος, συμμετέχουν 133 εκλέκτορες καρδινάλιοι από 70 διαφορετικές χώρες – σαφώς αυξημένος αριθμός σε σχέση με τους 115 καρδινάλιους από 48 χώρες που συμμετείχαν στο κονκλάβιο του 2013. Η διεύρυνση αυτή αποδίδεται στις προσπάθειες του Πάπα Φραγκίσκου να ενισχύσει την παγκόσμια εκπροσώπηση της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της 12χρονης θητείας του.
Ο Φραγκίσκος, που καταγόταν από την Αργεντινή και απεβίωσε τον προηγούμενο μήνα, είχε εκλεγεί το 2013 στο τέλος της δεύτερης ημέρας και έπειτα από πέντε ψηφοφορίες. Αντίστοιχα, ο προκάτοχός του Βενέδικτος ΙΣΤ’ είχε αναδειχθεί Πάπας το 2005 με τέσσερις ψηφοφορίες σε δύο ημέρες.
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, δύο καρδινάλιοι φαίνεται να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες: ο Ιταλός Πιέτρο Παρολίν, πρώην «νούμερο δύο» του Βατικανού επί Φραγκίσκου, και ο Φιλιππινέζος Λουίς Αντόνιο Τάγκλ. Αν κανείς από τους δύο δεν καταφέρει να πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, οι ψήφοι αναμένεται να στραφούν σε εναλλακτικές επιλογές. Οι καρδινάλιοι πιθανόν να συσπειρωθούν γύρω από υποψηφίους με κοινά γεωγραφικά, θεολογικά ή γλωσσικά χαρακτηριστικά.
Στους υπόλοιπους πιθανούς «papabili» – δηλαδή υποψήφιους για τον παπικό θρόνο – συγκαταλέγονται ο Γάλλος Ζαν Μαρκ Αβελίν, ο Ούγγρος Πίτερ Έρντο, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστ και ο Ιταλός Πιερμπαντίστα Πιτσαμπάλα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του κονκλαβίου, οι καρδινάλιοι ζουν σε απομόνωση, χωρίς πρόσβαση σε τηλέφωνα ή ηλεκτρονικές συσκευές, και κινούνται αποκλειστικά μεταξύ της Καπέλα Σιξτίνα για την ψηφοφορία και των ξενώνων του Βατικανού για ξεκούραση και γεύματα. Έχουν δεσμευτεί με όρκο μυστικότητας ως προς τη διαδικασία.
Τις τελευταίες ημέρες, εκλέκτορες έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο επόμενος Πάπας. Κάποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν στο πνεύμα των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος που πρέσβευε ο Φραγκίσκος, ενώ άλλοι προτιμούν μια επιστροφή στην παράδοση και έναν πιο συγκρατημένο, προβλέψιμο παπικό ρόλο.
Πηγή: Reuters