Δημοσκόπηση-κόλαφος για τον Τραμπ μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο

18 mins read

Η ασθένεια του Τραμπ έχει ανατρέψει την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και έχει στρέψει τον προβολέα στη διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπολείπεται του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις.

Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιοποιήθηκε σήμερα δείχνει πως ο Μπάιντεν έχει ένα προβάδισμα δέκα μονάδων έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, λίγο ευρύτερο από εκείνο που είχε τους τελευταίους δύο μήνες. Περίπου το 65% των Αμερικανών δήλωσαν πως ο Τραμπ πιθανόν να μην είχε μολυνθεί αν είχε πάρει τον ιό πιο σοβαρά — μια άποψη που υποστήριξαν οι μισοί Ρεπουμπλικανοί που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση. Περίπου το 55% δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι ο Τραμπ έλεγε την αλήθεια για τον ιό.

Μεταξύ των ενηλίκων που αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το 51% υποστηρίζει τον Μπάιντεν, ενώ το 41% δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Τραμπ. Ποσοστό 4% θα επέλεγε υποψήφιο άλλου κόμματος και ένα άλλο 4% δήλωσε αναποφάσιστο.

Ο Τραμπ έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα την απειλή της πανδημίας, παρότι η ασθένεια έχει σκοτώσει περισσότερους από 208.000 Αμερικανούς και έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Σε τουίτ που έστειλε νωρίς σήμερα, ο Τραμπ είπε «Σας ευχαριστώ τόσο πολύ!» — αναφερόμενος στους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από το νοσοκομείο Ούλτερ Ριντ ανεμίζοντας σημαίες που έγραφαν “Τραμπ 2020”.

Διαφορετικές εκτιμήσεις για την υγεία του Τραμπ από αξιωματούχους της κυβέρνησης το Σάββατο προκάλεσαν σύγχυση σχετικά με το πόσο άρρωστος είναι ο πρόεδρος αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό το βράδυ της Πέμπτης.

Μια ομάδα γιατρών του Λευκού Οίκου δήλωσε το πρωί του Σαββάτου πως η κατάσταση του Τραμπ βελτιώνεται και πως ήδη μιλάει για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Οκτωβρίου, δηλαδή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι θετικός στον ιό. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία προς τις εκλογές.

Παρά το προβάδισμα του Μπάιντεν ωστόσο, προκειμένου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών να καταφέρει να εκλεγεί στον προεδρικό θώκο, θα πρέπει να κερδίσει αρκετές πολιτείες, ώστε να διαθέτει πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, το οποίο και αναδεικνύει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Άλλωστε, το 2016, παρότι η Χίλαρι Κλίντον είχε συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους σε πανεθνικό επίπεδο, δεν είχε καταφέρει να κερδίσει σε αρκετές πολιτείες, ώστε να διασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στο Κολλέγιο, με αποτέλεσμα πρόεδρος να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.

Facebook Comments