ΑρχικήΚόσμοςΔιαστημικός γιατρός για την ολική έκλειψη ηλίου - Ποιες οι επιπτώσεις στον...

Διαστημικός γιατρός για την ολική έκλειψη ηλίου – Ποιες οι επιπτώσεις στον οργανισμό

Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό, εκατομμύρια άνθρωποι απόλαυσαν το πλανητικό υπερθέαμα της ολικής έκλειψης ηλίου. Ανάμεσα σε αυτούς και ο διαστημικός γιατρός, Αδριανός Γολέμης, ο οποίος παρακολούθησε το φαινόμενο από το Τέξας.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες του καιρού κατάφερε στη διάρκεια της πολικότητας να παρατηρήσει αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο. “Με ένα πείραμα φασματογράφων προσπαθούμε να μετρήσουμε το φάσμα του φωτός από το ηλιακό στέμμα που φαίνεται μόνο στη διάρκεια της πολικότητας της έκλειψης” τόνισε.

“Ήταν και για μένα η πρώτη φορά που είδα με με γυμνό οφθαλμό, όχι μόνο με το τηλεσκόπιο, τις προεξοχές του Ήλιου, δηλαδή κάποιες κόκκινες, σαν τεράστιες φλόγες που φαίνονται στη διάρκεια της πολικότητας” σημείωσε.

Ο κ. Γολέμης τόνισε ότι η έκλειψη δεν έχει άμεση επιρροή στον οργανισμό μας. “Είναι λίγο περίεργο κατά την διάρκεια της ημέρας να πέφτει η θερμοκρασία, να σκοτεινιάζει τόσο απότομα. Αυτό το βλέπουμε κυρίως στα ζώα πως αντιδρούν, πως σταματάνε τα πουλιά να κελαηδούν κλπ. Ψυχολογικά αν θέλετε, αν κάποιος δεν γνωρίζει ή ακόμα και αν γνωρίζει, είναι ένα λίγο περίεργο παράταιρο συναίσθημα. Εγώ θέλω πάντα να συμπληρώνω ότι υπάρχει και μια θετική επιρροή, ότι ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο και τόσο όμορφο να το ζει κανείς, μπορεί ψυχολογικά να μας βοηθήσει κιόλας“.