Διευθυντής Frontex: «Η Τουρκία κάνει push ins στο Αιγαίο»

12 mins read
LP/Jean-Baptiste Quentin

Για τον Fabrice Leggeri, διευθυντή του οργανισμού Frontex που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν υπάρχει κίνδυνος μαζικών αφίξεων μεταναστών από το Αφγανιστάν, αλλά μια σταδιακή άνοδος.

Η Frontex δημιουργήθηκε το 2004 και διοικείται από το 2015 από τον Γάλλο Fabrice Leggeri. Με μόλις 750 υπαλλήλους το 2019, η υπηρεσία υπολογίζεται ότι θα έχει 10.000 άτομα προσωπικό το 2027.

Με ετήσιο προϋπολογισμό 900 εκατομμύρια ευρώ πλέον, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των συνόρων στον χώρο Σένγκεν, αναμένεται να έχει ακόμα περισσότερη δουλειά το επόμενο διάστημα.

Ο Leggeri μάλιστα δεν διστάζει να αποκαλύψει το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία στα σύνορα, αποκαλύπτοντας επισήμως ότι «Στο Αιγαίο Πέλαγος η Τουρκία έχει ασκήσει “push-ins”».

Συγκεκριμένα, αναφέρει στη συνέντευξη του στην Parisien, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που έχει δεχθεί η Frontex για συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, προκειμένου να μην έχουν την ευκαιρία οι μετανάστες να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Απαντά επισημαίνοντας ότι η κατάσταση εκεί δεν είναι ίδια με αυτή στον ιταλικό νότο. «Η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μερικές φορές μόνο 800 μέτρα. Τα σκάφη προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα πάση θυσία, μερικές φορές με το κόστος περίπλοκων ελιγμών». «Βρισκόμαστε σε καθεστώς θαλάσσιας αναχαίτισης, το οποίο έχει νομική βάση στο διεθνές δίκαιο. Στο Αιγαίο Πέλαγος, πέρα ​​από το θέμα των «push-back», η Τουρκία έχει ασκήσει μερικές φορές “push-ins”» αναφέρει ο Fabrice Leggeri.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα, απαντά: «Εδώ και ένα χρόνο προσδιορίσαμε αυτό που ονομάζουμε υβριδική απειλή, δηλαδή όταν ένα μη ευρωπαϊκό κράτος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει μεταναστευτικές ροές για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία το έκανε τον Φεβρουάριο του 2020. Η τουρκική ακτοφυλακή έχει θεαθεί να ωθεί μετανάστες προς στις ελληνικές ακτές».

 

Facebook Comments