Ογδόντα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, νέα δημοσκόπηση της YouGov αποκαλύπτει πως ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών και Δυτικοευρωπαίων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια, με τις εντάσεις με τη Ρωσία να αναδεικνύονται ως ο βασικός παράγοντας ανησυχίας.
Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για την 80ή επέτειο της Ημέρας της Νίκης (9 Μαΐου), η έρευνα δείχνει επίσης ότι μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στις συμμετέχουσες χώρες θεωρεί κρίσιμη τη διδασκαλία των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις νεότερες γενιές.
Ποσοστά από 41% έως 55% των ερωτηθέντων σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία δήλωσαν ότι βλέπουν ως πιθανό έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο μέσα σε μια δεκαετία – άποψη που συμμερίζεται και το 45% των Αμερικανών. Ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι πως το 68%-76% πιστεύει ότι μια νέα σύγκρουση θα περιλάμβανε πυρηνικά όπλα, ενώ 57%-73% εκτιμά πως οι απώλειες θα ξεπερνούσαν εκείνες του 1939-1945.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες –από 66% στην Ιταλία μέχρι 89% στο Ηνωμένο Βασίλειο– θεωρούν ότι η χώρα τους θα εμπλεκόταν σε μια τέτοια σύγκρουση. Ωστόσο, μόνο το 16% των Ιταλών και το 44% των Γάλλων θεωρούν ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Στον αντίποδα, το 71% των Αμερικανών δηλώνει εμπιστοσύνη στον στρατό των ΗΠΑ.
Η Ρωσία καταγράφεται ως η κυρίαρχη απειλή για ένα ενδεχόμενο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το 72%-82% των Ευρωπαίων και το 69% των Αμερικανών, ενώ ως δεύτερη πιο πιθανή αιτία εμφανίζεται η ισλαμική τρομοκρατία. Παράλληλα, υψηλά ποσοστά σε Ισπανία (58%), Γερμανία (55%) και Γαλλία (53%) βλέπουν και τις ΗΠΑ ως πιθανή απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη.
Σε σχέση με τη γνώση για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γάλλοι (72%), οι Γερμανοί (70%) και οι Βρετανοί (66%) δηλώνουν καλά ενημερωμένοι, με τους Ισπανούς (40%) να ακολουθούν σε μικρότερο ποσοστό. Τα ποσοστά εκπαίδευσης για τον πόλεμο διαφέρουν επίσης σημαντικά, με τη Γαλλία να προηγείται (77%) και την Ισπανία να καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση (34%).
Παρά τις διαφοροποιήσεις, από 82% έως 90% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η διδασκαλία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει απαραίτητη, ενώ 72%-87% πιστεύουν ότι τα γεγονότα της εποχής εξακολουθούν να έχουν σημασία και σήμερα.
Όσον αφορά τη μεταπολεμική διαχείριση της ιστορίας, το 46% των Γερμανών θεωρεί ότι η χώρα τους έχει πράξει σωστά, ενώ το 47% πιστεύει ότι η «υπερβολική ενασχόληση» με το ναζιστικό παρελθόν έχει εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων για σύγχρονα ζητήματα. Στη Γαλλία και την Ιταλία, μόνο το 34% και 30% αντίστοιχα δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον τρόπο που οι χώρες τους αντιμετώπισαν το παρελθόν.
Για τη διατήρηση της ειρήνης μεταπολεμικά, το ΝΑΤΟ αναδεικνύεται ως η βασική δύναμη σταθερότητας σύμφωνα με 52%-66% των ερωτηθέντων, ενώ σημαντικό ρόλο αναγνωρίζεται και στα Ηνωμένα Έθνη (44%-60%). Επιπλέον, 45%-56% θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλει ουσιαστικά στην αποτροπή νέων πολεμικών συγκρούσεων.