Διπλωματικές πηγές: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από την περιοχή της Μαριούπολης

27 mins read

Η επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής της Μαριούπολης από Έλληνες πολίτες βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το κομβόι των αυτοκινήτων, με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα από την πόλη Ζαπορίζια, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης και κατευθύνεται δυτικά, ενημερώνουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν πως η εν λόγω επιχείρηση διοργανώθηκε, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, στο οποίο έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

Η επιχείρηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιχείρησης «Νόστος 2», την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού υπό τον συντονισμό του γενικού προξένου Δημήτρη Δόχτση πριν από λίγες ημέρες, αλλά και της επιχείρηση «Νόστος 1» για την απομάκρυνση πολιτών Ελλάδας και Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε στενό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκρατούν ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραμάτισε η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Κίεβο Λίνα Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται πως τον γενικό συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Οι διπλωματικές πηγές τονίζουν πως τα Γενικά Προξενεία Μαριούπολης και Οδησσού, καθώς και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.

Συγκρατούν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να παραμείνει στη χώρα.

Παράλληλα, αναφέρουν πως η πρέσβης στο Βουκουρέστι, με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία, Σοφία Γραμματά, σε συντονισμό με την ελληνική κοινότητα Ρουμανίας, παρέχει συνεχή αρωγή στους Έλληνες που φτάνουν στη Μολδαβία από την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουν, ναυλώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ειδική πτήση πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να μεταφερθούν αεροπορικά από το Βουκουρέστι οι πολίτες που ήρθαν από Κίεβο και Οδησσό. Κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης.

Τέλος, υπογραμμίζουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται από την αρχή της ρωσικής εισβολής σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία και στη Ρουμανία και έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους διπλωματικούς κ.κ. Κωστελλένο, Δόχτση και Ανδρουλάκη για το δύσκολο έργο που επιτελούν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Οι Ρώσοι προσπαθούν να εμποδίσουν την εκκένωση

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν την εκκένωση αμάχων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος της, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Οι τοπικές αρχές λένε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δημιουργούν μια «ανθρωπιστική καταστροφή» επιτίθενται ενεργά σε σιδηροδρομικές συνδέσεις και γέφυρες, καθώς και διακόπτοντας την παροχή νερού και ρεύματος, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους αμάχους να διαφύγουν από τους βομβαρδισμούς.

Ο Μπόιτσενκο είπε σε βίντεο που μεταδόθηκε:

Οι εισβολείς προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά να αποκλείσουν την πόλη της Μαριούπολης.

Οι συνεχείς επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες σημαίνουν ότι η πόλη δεν έχει φως, νερό ή ζέστη και οι τοπικές αρχές χρειάζονται κατάπαυση του πυρός για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, είπε.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι «εμποδίζουν τις προμήθειες τροφίμων, μας μπλοκάρουν όπως στο Λένινγκραντ» σε μια δήλωση.

Οι Ρώσοι στρατιώτες εμποδίζουν τις αρχές να απομακρύνουν τους τραυματίες, γυναίκες και παιδιά, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Boichenko πρόσθεσε:

Καταστρέφουμε σαν έθνος. Αυτή είναι η γενοκτονία του ουκρανικού λαού.

Αυτοί οι υποκριτές ήρθαν να «σώσουν» τους ρωσόφωνους πολίτες της Μαριούπολης και της περιοχής. Αλλά κανόνισαν την εξόντωση Ουκρανών — κατοίκων της Μαριούπολης ρωσικής, ουκρανικής, ελληνικής και άλλης καταγωγής

Facebook Comments