ΑρχικήΚόσμοςDW: H Kύπρος φοβάται ένα σκληρό Brexit

DW: H Kύπρος φοβάται ένα σκληρό Brexit

Τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου σκληρού Brexit και τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο σχολιάζει ο εκτενώς ο γερμανικός Tύπος.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, στις συνέπειες ενδεχόμενου σκληρού Brexit στον τουρισμό, το εμπόριο αλλά και άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας αναφέρεται ρεπορτάζ της Rheinische Post. «Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει τόσο στενούς προσωπικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο όσο η πρώην βρετανική αποικία, η Κύπρος». Μπορεί η Κύπρος να ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Μ. Βρετανία το 1960 ωστόσο μέχρι σήμερα το βρετανικό στοιχείο παραμένει εμφανές σε πολλές εκφάνσεις της κυπριακής καθημερινότητας. «Η οδήγηση στα αριστερά, οι σχολικές στολές και η πληθώρα βρετανικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, φασόλια φούρνου, μαρμελάδα πορτοκάλι, μπύρα Γκίνες παραπέμπουν στην αποικιακή εποχή», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα σημειώνοντας ότι για όλους αυτούς τους λόγους μέχρι σήμερα «οι βρετανοί τουρίστες νιώθουν ιδιαιτέρως άνετα στο “νησί της Αφροδίτης”». Πάντως παρά το τουριστικό ρεκόρ του 2018, ο τουριστικός κλάδος της Κύπρου φέτος έχει χαμηλές προσδοκίες. «Το 2019 θα είναι σίγουρα μια δύσκολη χρονιά» ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα ο Χάρης Λοϊζίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου. Κι αυτό όχι μόνο λόγω της τουριστικής ανάκαμψης Τουρκίας και Αιγύπτου αλλά και λόγω Brexit, σημειώνει η εφημερίδα, μιας και ενδέχεται, σε περίπτωση σκληρού Brexi και υποτίμησης της λίρας, να γίνει η Κύπρος ακριβός τουριστικός προορισμός με ακριβότερες πτήσεις για τους βρετανούς τουρίστες.

«Αλλά δεν είναι μόνο η τουριστική βιομηχανία που τρέμει το Brexit. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κύπρο θα επηρεαστούν από αυτό» αναφέρει το ρεπορτάζ εξηγώντας ότι πρόκειται για τους 3.000 Βρετανούς υπαλλήλους στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις που υπόκεινται σε βρετανικό δίκαιο, τους 11.000 Κύπριους πολίτες που επίσης εργάζονται εκεί αλλά και τους 65.000 Βρετανούς πολίτες, κυρίως συνταξιούχους, που ζουν στην Κύπρο. «Και για το εξαγωγικό εμπόριο της Κύπρου ένα σκληρό Brexit θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Η Μ. Βρετανία είναι μετά την Ελλάδα ο δεύτερος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Κύπρου στην ΕΕ» αναφέρει το άρθρο, διαβλέποντας ωστόσο στο τέλος και μια ευκαιρία για την Κύπρο λόγω Brexit. Aυτή εντοπίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον χώρο της ναυτιλίας, μιας και μετά το Brexit βρετανικοί ναυτιλιακοί όμιλοι ενδέχεται να αλλάξουν σημαία στα πλοία τους, τα οποία μπορεί να πλέουν μελλοντικά με την περισσότερο ευνοϊκή από οικονομική και φορολογική άποψη σημαία της Κύπρου. «Στη Λεμεσό ελπίζουν ότι σύντομα περισσότερες βρετανικές ναυτιλιακές εταιρείες θα καταχωρήσουν τα πλοία τους στην Κύπρο και θα ανοίξουν εκεί υποκαταστήματα» αναφέρει τέλος η Rheinische Post, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί ήδη σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο χάρη στην ευνοϊκή φορολογία, ενώ διαθέτει η ίδια επίσης τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην ΕΕ.