Εγγυήσεις της ΕΕ προς το ΗΒ για ένα «αίσιο τέλος» στο Brexit

17 mins read

Συνάντηση στο Στρασβούργο είχαν χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι απαραίτητες «νομικές δεσμευτικές» τροποποιήσεις της συμφωνίας αποχώρησης, που χρειάζεται η βρετανίδα ηγέτης ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις που οδήγησαν την πρώτη απόρριψη της συμφωνίας πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα τερματισμού της εφαρμογής του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών ξεκαθαρίζει πως το backstop δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση κι εξέφρασε αισιοδοξία για την έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ όπως προβλέπεται βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 29η Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε, ωστόσο, ότι ο εφαρμοστικός νόμος αν απορριφθεί ξανά «δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία». «Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ερμηνείες των ερμηνειών, ούτε περαιτέρω εγγυήσεις των εγγυήσεων», πέταξε.

Ο συμβιβασμός στον οποία κατέληξαν χθες οι δύο ηγέτες περιλαμβάνει μια κοινή δήλωση, που θα προστεθεί στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ. Θα εξηγεί πως οι συνομιλίες θα επιταχυνθούν προκειμένου το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το εμπόριο, να μη χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν προέτρεψε τους βουλευτές να απορρίψουν ξανά τη συμφωνία δηλώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις της πρωθυπουργού απέτυχαν. Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιέχει τίποτε που να προσεγγίζει τις αλλαγές που είχε υποσχεθεί η Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο».

Εάν η συμφωνία με τις νέες τροποποιήσεις που εξασφάλισε η κ. Μέι απορριφθεί εκ νέου, η Βουλή των Κοινοτήτων θα εξετάσει άλλες δύο προτάσεις, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και για το εάν θα πρέπει να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Γιούνκερ ενημέρωσε με επιστολή τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που εκπροσωπεί τους ηγέτες των 27, προτείνοντάς του να υποστηρίξει το σύνολο των εγγράφων που βρίσκονται πλέον πάνω στο τραπέζι.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα