ΑρχικήΚόσμοςΕγκρίθηκε η επένδυση της cosco στο λιμάνι του Αμβούργου - Κινεζική κυριαρχία...

Εγκρίθηκε η επένδυση της cosco στο λιμάνι του Αμβούργου – Κινεζική κυριαρχία στα ευρωπαϊκά λιμάνια

H Cosco παίρνει το 25% του λιμανιού του Αμβούργου, μετά από προσωπική απόφαση του καγκελάριου Σολτς και πάρα τις έντονες αντιδράσεις μέσα στη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι το Αμβούργο είναι η εκλογική περιφέρεια του Όλαφ Σολτς, ενώ υπήρξε και δήμαρχος της πόλης.

Το Βερολίνο είχε ασκήσει κριτική στην Αθήνα όταν δόθηκε το 51% του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα βρεθεί στο Πεκίνο για να πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη, την πρώτη του στην Κίνα από τότε που ανέλαβε τα ηνία της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η συμμετοχή της Cosco στην εταιρία εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού εμπορευμάτων στο λιμάνι του Αμβούργου θα είναι τελικά σημαντικά περιορισμένη σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε πώληση του 35%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Cosco δεν θα παραχωρηθεί συμβατικό δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές επιχειρηματικές αποφάσεις ή αποφάσεις που αφορούν το προσωπικό της εταιρίας, ενώ δεν θα διορίζει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel, η πρόταση του καγκελάριου είχε στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις έξι υπουργείων – μεταξύ των οποίων τα Οικονομίας και Εξωτερικών – για την συμφωνία. Επιφυλακτικός για τη συμφωνία εμφανίστηκε και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος χθες, Τρίτη, το βράδυ δήλωσε την τηλεόραση της ARD ότι «πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας και να μειώσουμε όπου είναι δυνατόν τις μονόπλευρες εξαρτήσεις – και αυτό ισχύει και για την Κίνα».

Αντίθετο στη συμμετοχή της κινεζικής εταιρίας στη διαχείριση του λιμανιού είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Spiegel, και το 81% των Γερμανών, αλλά ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα επισκεφθεί το Πεκίνο στις αρχές Νοεμβρίου, είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της επένδυσης.