ΑρχικήΚόσμος«Έκανα το εμβόλιο της Pfizer»- Ένας διάσημος εθελοντής αποκαλύπτει

«Έκανα το εμβόλιο της Pfizer»- Ένας διάσημος εθελοντής αποκαλύπτει

Ο συγγραφέας Walter Isaacson, που συμμετείχε στη δοκιμή εμβολίου της Pfizer, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι  ενθουσιάστηκε όταν έμαθε για τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολίου που ανακοίνωσε ο φαρμακευτικός γίγαντας.

 «Νιώθω υπέροχα. Και αισθάνομαι πολύ υπέροχα για τη χώρα και τον κόσμο και για την Pfizer», είπε ο Isaacson. «Δεν είχα καμία ανησυχία για το εάν το εμβόλιο θα ήταν ασφαλές», πρόσθεσε. 

Ωστόσο, δεν γνωρίζει εάν έλαβε το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο.  Ο Isaacson, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Tulane της Νέα Ορλεάνης και πρώην συντάκτης του περιοδικού Time, δήλωσε ότι υπέβαλε αίτηση διαδικτυακά τον Ιούλιο για να συμμετάσχει στη δοκιμή εμβολίων της Pfizer.  Μέρος του ενδιαφέροντός του για τη δοκιμή ήταν ότι έγραφε ένα βιβλίο για τη μοριακή βιολογία, εξηγώντας ότι «ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα εμβόλια τύπου RNA».  Τόσο η Pfizer όσο και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία messenger RNA για να κάνουν τα εμβόλια τους, μια τεχνολογία που δεν έχει λάβει προηγούμενη έγκριση για εμβόλιο σε ανθρώπους.

Λίγο μετά την υποβολή αίτησης στο διαδίκτυο, επικοινώνησαν από την εταιρία με τον Isaacson και λίγες μέρες αργότερα πήγε σε νοσοκομείο στη Λουιζιάνα όπου του έκαναν το εμβόλιο – αν και δεν είναι σίγουρος ότι του χορηγήθηκε το πραγματικό εμβόλιο ή εικονικό φάρμακο.  Είναι πάγια τακτική ότι οι συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές δεν γνωρίζουν αν έχουν κάνει το πραγματικό εμβόλιο.

 Ο Isaacson, πρώην πρόεδρος του CNN και συγγραφέας της βιογραφίας “Steve Jobs” του 2011, αναφέρει ότι η γιατρός που του έκανε την ένεση του είπε: «Δεν θέλουμε να ξέρετε αν έχετε πάρει  ένα εικονικό φάρμακο ή το πραγματικό εμβόλιο. Δεν θέλουμε να επηρεάσει τη συμπεριφορά σας».

Σε συνέντευξη του στην Washington Post θυμάται τις απορίες που είχε. «Όταν προσφέρθηκα εθελοντικά, μου είπαν ότι η μελέτη θα μπορούσε να διαρκέσει δύο χρόνια.  Αυτό μου δημιούργησε  μερικές ερωτήσεις.  Τι θα συμβεί, ρώτησα τον συντονιστή, εάν το εμβόλιο εγκριθεί πριν τα δύο χρόνια;  Μου είπε ότι τότε θα έπαυα να είμαι μέρος της “τυφλής δοκιμής”, που σημαίνει ότι θα μου έλεγαν αν είχα πάρει το εικονικό φάρμακο και, αν ναι, θα μου χορηγούσαν το πραγματικό εμβόλιο».

 Η διαδικασία μετά κύλησε ως εξής, σύμφωνα με τον εθελοντή συγγραφέα: «Δεν είχα κάποια αντίδραση σε αυτό, αλλά στο τηλέφωνό μου … κάθε λίγες μέρες κρατάω ένα ημερολόγιο εμβολίου που αποστέλλεται στο Pfizer ώστε να μπορούν να καταγράφουν τα αποτελέσματα».

Ο Isaacson είναι επίσης συμβουλευτικός συνεργάτης της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Perella Weinberg και πρώην διευθύνων σύμβουλος του think tank του Ινστιτούτου Aspen.