Εκτός ελέγχου η πανδημία στη Γερμανία- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βαυαρία

20 mins read

Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» βρίσκεται η Γερμανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος προβλέπει ακόμη και επιπλέον 100.000 νεκρούς, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, ακόμη και lockdown.

Μιλώντας στο podcast του δικτύου Βόρειας Γερμανίας NDR, ο κ. Ντρόστεν τονίζει ότι «πρέπει να κλείσουν τα κενά του εμβολιασμού», με τον ιδανικό στόχο να είναι ένας πληθυσμός που θα έχει εμβολιαστεί πλήρως, με τρεις δόσεις. Επειδή ωστόσο, παραδέχεται, δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει σε κάτι τέτοιο, πρέπει βραχυπρόθεσμα να συζητηθούν και πάλι μέτρα «τα οποία πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας», όπως ο περιορισμός των επαφών. «Περιμένω έναν χειμώνα πολύ απαιτητικό με νέα – και το λέω ήρεμα – μέτρα lockdown», τονίζει ο Γερμανός επιστήμονας και εκτιμά ότι μέτρα όπως ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από εσωτερικούς χώρους και διάφορες δραστηριότητες (Κανόνας 2G) δεν αρκούν πλέον για να ανακόψουν την πανδημία, εξαιτίας της μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Δέλτα». Αν δεν αντιδράσουμε τώρα με αυστηρότερα μέτρα, με δεδομένη την εμπειρία της Βρετανίας, μπορεί να φθάσουμε και στους 100.000 νεκρούς, συνέχισε ο κ. Ντρόστεν, για να τονίσει: «Και πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση».

Κρούσματα

Η Γερμανία κατέγραψε ρεκόρ 50.196 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού την Πέμπτη, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς το τέταρτο κύμα κρουσμάτων COVID-19 σαρώνει τη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού είναι τώρα 4,89 εκατομμύρια και οι συνολικοί θάνατοι αυξήθηκαν κατά 235 σε 97.198, σύμφωνα με την αρχή δημόσιας υγείας του Ινστιτούτου Robert Koch.

Ο Ράινχαρντ Σάγκερ, ο πρόεδρος της ένωσης γερμανικών τοπικών αρχών (DLT), κάλεσε, επίσης τον κλάδο της εστίασης και των εκδηλώσεων να ελέγξουν πιο αυστηρά ότι οι πελάτες έχουν υποβληθεί σε τεστ, εμβολιασμό ή ότι έχουνε περάσει το στάδιο της ανάρρωσης από τον ιό.

«Η ανησυχία για την απώλεια πιθανών πελατών θα πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερη από την ανησυχία για τις συνέπειες που θα προκύψουν εάν συνεχίσουν να μην κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις ελέγχου», δήλωσε ο Sager στην εφημερίδα Rheinische Post.

Τα τρία γερμανικά κόμματα σε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, συμφώνησαν να μην παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, παρά το κύμα των μολύνσεων.

Αντίθετα, παρουσίασαν ένα σχέδιο νόμου τη Δευτέρα που θα τροποποιούσε την υφιστάμενη νομοθεσία για να επιτρέψει τη συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η υποχρεωτική μάσκα προσώπου και η κοινωνική απόσταση σε δημόσιους χώρους μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το σχέδιο νόμου πρόκειται να παρουσιαστεί στην Βουλή της Μπούντεσταγκ την Πέμπτη και θα ψηφιστεί σε ειδική συνεδρίαση μια εβδομάδα αργότερα.

Τα κόμματα εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στους εργοδότες να επιβάλουν την απαίτηση εμβολιασμού ή αρνητικών τεστ για κορωνοϊό του προσωπικού τους, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Dirk Wiese, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών.


 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα