ΑρχικήΚόσμοςΈλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στη Γερμανία - Ζητάνε υπαλλήλους και δεν βρίσκουν

Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στη Γερμανία – Ζητάνε υπαλλήλους και δεν βρίσκουν

Όπως τονίζει το Bloomberg, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού απειλεί τον ζωτικό κλάδο του τουρισμού στη Γερμανία, ενώ αποτελεί όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Το πρόβλημα αγγίζει πλέον κάθε κλάδο της γερμανικής βιομηχανίας, από την παραγωγή λογισμικού μέχρι τη στελέχωση των νοσοκομείων με ειδικευμένες νοσηλεύτριες. Έχει, άλλωστε, γίνει τόσο έντονο, ώστε έχει ήδη απασχολήσει τα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας. Προ ημερών, όπως γράφει η Καθημερινή, η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε εκτάκτως με πολιτικούς και ηγετικά στελέχη των γερμανικών βιομηχανιών για να εξετάσουν από κοινού το ζήτημα. Όπως, όμως, επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το Bloomberg, τα μέτρα που προωθούνται έως τώρα ενδέχεται να αργήσουν να αποφέρουν καρπούς και ίσως να είναι ήδη αργά για τον κρίσιμο τομέα του τουρισμού.

Η Γερμανία έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό μετά την επανένωση των Γερμανιών το 1990. Ιδιαιτέρως προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών ιστορικές πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπως η Λειψία, η Δρέσδη και το Πότσδαμ. Η Γερμανία έχει, άλλωστε, σχεδόν 7.000 μουσεία, περισσότερα από 500 θέατρα και περίπου 300 εστιατόρια πολυτελείας με αστέρια Michelin, αλλά και περίπου 200.000 χιλιόμετρα από μονοπάτια για πεζοπορία στη φύση, 16 εθνικούς κήπους και 13 περιοχές αμπελώνων και οινοποιείων. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Γκούιντο Ζέλικ, γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων Neptun και πρόεδρος της ένωσης γερμανικών ξενοδοχείων και εστιατορίων DEHOGA, τόνισε πως οι διακοπές στη Γερμανία δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλείς όσο σήμερα, αλλά η χώρα δυσκολεύεται πάρα πολύ να ανταποκριθεί στη ζήτηση, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Όπως τονίζει, «χρειάζονται οι κατάλληλες πολιτικές».

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως το σημαντικότερο και πιο επιτακτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι «το πώς θα καλύψει τις ανάγκες του σε εξειδικευμένο προσωπικό». Σύμφωνα με τον κ. Ζέλικ, το αυξανόμενο κόστος, η περίπλοκη γραφειοκρατία αλλά και οι παράγοντες γεωπολιτικής αστάθειας, όπως, για παράδειγμα, το Brexit αλλά και οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο, δυσχεραίνουν σημαντικά την κατάσταση. Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το Βερολίνο έχει από τον Μάρτιο ψηφίσει νόμο που διευκολύνει την πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., με ιδιαίτερες προβλέψεις όταν πρόκειται για άτομα που πληρούν τα αναγκαία ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά προσόντα για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας στη χώρα. Επικουρικώς ενισχύει, άλλωστε, τη διαδικτυακή πύλη (portal) «Made in Germany», που παρέχει πληροφορίες σε όποιον ξένο ενδιαφέρεται να εργαστεί στη Γερμανία.