ΑρχικήΚόσμοςΕπιμένει ο Μίτσκοσκι στο σκέτο «Μακεδονία»- «Σοβαρευτείτε», απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επιμένει ο Μίτσκοσκι στο σκέτο «Μακεδονία»- «Σοβαρευτείτε», απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επιμένει να αποκαλεί τη χώρα του με τον όρο «Μακεδονία». 

Συνηθίζει να αποκαλεί τη χώρα του Μακεδονία κατ΄ επανάληψη σε αναρτήσεις του, έτσι και σήμερα, γράφει:  «Χθες, μαζί με τον Αντιπρόεδρο, Τίμτσο Μούτσουνσκι, είχαμε συνάντηση με τον Αυστριακό πρέσβη, Μάρτιν Πάμερ. Ευχαρίστησα τον κ. Πάμερ για τη στήριξη που λαμβάνει η “Μακεδονία” από την Αυστρία στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι άριστες σχέσεις “Μακεδονίας” και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε, επίσης, το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας που θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης».

Νέο μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σοβαρευτεί όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προειδοποιώντας ότι οδηγείται στην διεθνή απομόνωση έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναφέρει: «Νομίζω ότι ήταν μια αξιοπρεπής δήλωση. Μπορώ να πω ότι περίμενα ο νότιος γείτονάς μας να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού, δυστυχώς μας έδειξαν τα πολιτικά τους “μπράτσα”. Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται σε πολιτικά “μπράτσα”. Αναμένω να έχουμε καλές, άριστες γειτονικές σχέσεις. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, στη χώρα μας η Συμφωνία είναι μέρος των “μακεδονικών” θεσμών, του “μακεδονικού” συντάγματος και τους νόμους».

Επίσης, ο ίδιος είχε προσθέσει: «Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Η επικοινωνία εντός των θεσμών και οι ίδιοι οι θεσμοί λειτουργούν με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα. Εντούτοις, προσωπικό μου συνταγματικό δικαίωμα είναι να επιλέγω πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου και όταν κάνω δηλώσεις και όταν μιλάω σε εσάς, τους δημοσιογράφους, τόσο εγώ όσο αναμένω και από την Πρόεδρο Σιλιάνοφσκα να χρησιμοποιούνται οι όροι “Μακεδονία” και “μακεδονικός” καθώς σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, με βάση τη δική μας ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση της Συμφωνίας και με αυτή την ευκαιρία καλώ τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, τις παρεμποδίσεις, να σταματήσουμε να επιστρέφουμε στο παρελθόν, να κοιτάξουμε στο μέλλον».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ