Επιστολή Μακρόν στους Ευρωπαίους πολίτες για το μέλλον της Ένωσης

10 mins read

Στη δημιουργία μιας “ευρωπαϊκής αναγέννησης” καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Με επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στις 23 γλώσσες της ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος περιγράφει το όραμά του και θέτει το πλαίσιο υπεράσπισης με βασικούς άξονες: την ελευθερία, την προστασία και την πρόοδο.

  • Αναφορικά με την ελευθερία, προτείνεται η δημιουργία ενός “Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας των Δημοκρατιών που θα παρέχει ευρωπαίους εμπειρογνώμονες σε κάθε κράτος μέλος για την προστασία των εκλογικών του διαδικασιών από τις κυβερνοεπιθέσεις  και την χειραγώγηση των συμπεριφορών.”
  • Στο πεδίο της προστασίας, ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τη Σένγκεν και πως πρέπει να δημιουργηθεί “κοινή αστυνομία συνόρων και μια ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, αυστηρές υποχρεώσεις ελέγχου, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην οποία συμβάλλει κάθε χώρα, υπό την αιγίδα ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας“.
  • Τέλος, για την πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μακρόν προτείνει μεταξύ άλλων την ίδρυση της “Ευρωπαϊκής Τράπεζας Κλίματος” για τη χρηματοδότηση της οικολογικής μετάβασης.

Στην επιστολή του, ο Γάλλος πρόεδρος αντιπαρατίθεται ευθέως με τους εθνικιστές, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία αντιπρόταση ή εναλλακτική. Παράλληλα, κατηγορεί όσους επιχειρηματολογούσαν υπέρ του Brexit, πως οδήγησαν το Ηνωμένο Βασίλειο σε αδιέξοδο. Στην Ευρώπη που οραματίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρει τη θέση του, όπως αναφέρει στην επιστολή.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα