Με ενθουσιασμό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πως η Coca Cola πρόκειται να χρησιμοποιεί πλέον κανονική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο στα αναψυκτικά της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, αντί για το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη που χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την αλλαγή «πολύ καλή κίνηση» και σε ανάρτησή του σημείωσε: «Θα δείτε, θα είναι απλά καλύτερη!».
“I have been speaking to @CocaCola about using REAL Cane Sugar in Coke in the United States, and they have agreed to do so. I’d like to thank all of those in authority at Coca-Cola. This will be a very good move by them — You’ll see. It’s just better!” –President Donald J. Trump pic.twitter.com/9L27oxlYUj
— The White House (@WhiteHouse) July 16, 2025
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν πρόκειται για συνολική αλλαγή στη βασική συνταγή ή για δημιουργία νέου προϊόντος ειδικά για την αμερικανική αγορά. «Εκτιμούμε τον ενθουσιασμό του προέδρου Τραμπ για την εμβληματική μας εταιρεία», ανέφερε σε δήλωσή της η Coca Cola στο Axios, προσθέτοντας ότι «περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα».
Η ανακοίνωση του Τραμπ έρχεται σε μια περίοδο που η Coca Cola δέχεται πιέσεις να μειώσει τη ζάχαρη στα προϊόντα της, την ώρα που ο ίδιος είναι γνωστός για την αδυναμία του στη Diet Coke, η οποία δεν περιέχει ζάχαρη. Σύμφωνα με το Axios, η δήλωσή του ενδέχεται να σχετίζεται με εμπορικές πολιτικές και δασμούς στις εισαγωγές, καθώς οι ΗΠΑ παράγουν ζαχαροκάλαμο σε πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Λουιζιάνα και το Τέξας.
Παράλληλα, η κίνηση αυτή μπορεί να συνδέεται και με τις θέσεις του υπουργού Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του σιροπιού καλαμποκιού, αποκαλώντας το «φόρμουλα που σας κάνει παχύσαρκους και διαβητικούς». Ο Κένεντι έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει πόλεμο κατά των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και να περιορίσει τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών στην αμερικανική διατροφή.
Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το οποίο προέρχεται από άμυλο καλαμποκιού, αποτελεί φθηνότερη εναλλακτική της ζάχαρης και έχει αντικαταστήσει τη χρήση ζάχαρης στα περισσότερα αναψυκτικά των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980. Σε άλλες χώρες, ωστόσο, όπως το Μεξικό, η Coca Cola συνεχίζει να χρησιμοποιεί ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

