Ερντογάν για Πούτιν: «Είναι πρόθυμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό»

11 mins read

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι πρόκειται να γίνει ένα “σημαντικό βήμα” προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η εντύπωσή του από τις πρόσφατες συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ότι θέλει “να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό”, σύμφωνα με το BBC.

Να σημειώσουμε ότι η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει τμήματα του εδάφους της αυτόν τον μήνα και ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι τα πράγματα ήταν “αρκετά προβληματικά” για τη Ρωσία.

Ο κ. Ερντογάν μίλησε για “πολύ εκτεταμένες συζητήσεις” με τον κ. Πούτιν σε σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν την περασμένη εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι αποκόμισε την εντύπωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμούσε ένα γρήγορο τέλος του πολέμου.

“Στην πραγματικότητα μου δείχνει ότι είναι πρόθυμος να το τερματίσει το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο κ. Ερντογάν. “Αυτή ήταν η εντύπωσή μου, διότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματικός”.

Είπε επίσης ότι 200 “όμηροι” θα ανταλλαγούν σύντομα μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποιοι θα συμπεριληφθούν σε μια τέτοια ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο κ. Ερντογάν, όπως ανέφερε, έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου, προωθώντας μια “ισορροπημένη” στάση για την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όπως είπε, βοήθησε τον ΟΗΕ να μεσολαβήσει για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσπαθεί να οργανώσει απευθείας συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα