Ερντογάν μαινόμενος εναντίον της Ελλάδας- Από κοντά και ο Τσαβούσογλού

16 mins read

Μαινόμενος Ερντογάν επιτέθηκε στην αντιπολίτευση της Τουρκίας, αλλά και στην Ελλάδα, ενώ επέμεινε στο ΟΧΙ για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο τελευταίο πεδίο, σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, παράλληλα, επανέφερε τη γνωστή ρητορική της Τουρκίας για «παραβιάσεις» των συνθηκών από την Αθήνα και για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Eρντογάν: Οι «έξι» κλείνουν το μάτι στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στην προχθεσινή παρουσίαση των θέσεων των «έξι» σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο Τούρκος πρόεδρος καταλόγισε στην αντιπολιτευτική συμμαχία: «Δηλώνει πως θα παραιτηθεί από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο, και έτσι στέλνει χαιρετίσματα στην Ελλάδα».

Επιπλέον, επιτέθηκε στους αντιπάλους του και για την υπόθεση των F-35. «Λένε πως θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο όμως έχει όρους υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ουσιαστικά χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας».

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Ερντογάν επανέλαβε και την αρνητική θέση της Αγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Σουηδία, μην προσπαθείς άδικα! Οσο εσύ επιτρέπεις να καίνε το ιερό βιβλίο μου, το Κοράνι, να το σκίζουν, και να συμβαίνει αυτό υπό την προστασία σου, εμείς δεν θα λέμε “ναι” σε ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στο θέμα της Φινλανδίας η άποψη μας είναι θετική, αλλά για τη Σουηδία είναι αρνητική. Να το ξέρετε», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε φόρουμ, καταλόγισε για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες μεταξύ των δύο χωρών.

«Οταν η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, καθώς και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Στέλνω επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών», ανέφερε σε μια αποστροφή της ομιλίας του.

Ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου κινήθηκε στη γραμμή του Ερντογάν. «Για οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή, όποια και αν είναι, η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Οσο εφαρμόζουν την τριμερή συμφωνία, η άποψή μας θα είναι θετική. Ωστόσο, χωρίς την εφαρμογή της, όποια και αν είναι η κατάσταση, η θέση μας είναι εξαιρετικά άκαμπτη. Οπως είπα στην αρχή, φυσικά, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments