ΑρχικήΚόσμοςEuractiv: «Το πιστοποιητικό Covid θα λήγει 1 χρόνο μετά τη δεύτερη δόση»

Euractiv: «Το πιστοποιητικό Covid θα λήγει 1 χρόνο μετά τη δεύτερη δόση»

Tο πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού θα λήγει δώδεκα μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Euractiv, το οποίο σημειώνει πως αυτό σημαίνει ότι για να ταξιδέψει κάποιος, θα απαιτείται είτε τρίτη δόση είτε τεστ.

Δεν είναι βέβαιο εάν η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να γίνει στο Συμβούλιο της Παρασκευής, θα είναι σύσταση ή θα έχει κάποια άλλη μορφή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα κράτη μέλη συμφωνούν κατ’ αρχήν με την κατεύθυνση αυτά, αλλά δεν θέλουν να «πολύ θόρυβο γύρω από αυτό» λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό μη εμβολιασμένων ανθρώπων στις χώρες τους.

Οι νέες πληροφορίες έρχονται λίγες μέρες αφού η Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει πολύ πρώιμη τη συζήτηση για την ένταξη στο πιστοποιητικό της τρίτης δόσης ως προϋπόθεσης για την ανανέωσή του και απέκλειε το ενδεχόμενο να προστεθεί ημερομηνία λήξης στο έγγραφο.

Η χώρα μας, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ελλάδα έχουν αρχίσει να χορηγούν στους πολίτες την τρίτη δόση. Άλλες χώρες την συστήνουν σε ηλικιωμένους και σε άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ είδε πάντως απότομη αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων. Ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνει ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, έχουν μπει κόκκινη σε κόκκινη ζώνη. Αντίθετα, οι περισσότερες δυτικές χώρες της Ε.Ε., όπου τα επίπεδα εμβολιασμού είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, παραμένουν κυρίως πορτοκαλί.

«Λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού, οι πλήρως εμβολιασμένοι ευάλωτοι πληθυσμοί κινδυνεύουν επίσης να εμφανίσουν μόλυνση με σοβαρό αποτέλεσμα», ανέφερε το ECDC.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξετάζει επίσης την επέκταση της πρόσβασης σε ενισχυτικά εμβόλια για το εμβόλιο Pfizer για τον κορωνοϊό για όλους τους ενήλικες. σύμφωνα με το CBS News.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αντιταχθεί σθεναρά στη χορήγηση της τρίτης δόσης, δεδομένου ότι σε φτωχές περιοχές σε όλο τον κόσμο δεν έχει γίνει ούτε η πρώτη.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκανε λόγο για «σκάνδαλο». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο πέντε αφρικανικές χώρες, λιγότερο από το 10% των 54 χωρών της Αφρικής, προβλέπεται να εμβολιάσουν πλήρως το 40% των ανθρώπων τους.