ΑρχικήΚόσμοςΣάλος για την απόφαση της EBU να απαγορεύσει τις σημαίες της ΕΕ...

Σάλος για την απόφαση της EBU να απαγορεύσει τις σημαίες της ΕΕ στην Eurovision – Η δήλωση του Μαργαρίτη Σχοινά

Αντιδράσεις και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η απαγόρευση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο Malmö Arena κατά τη διάρκεια του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευωρπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως «δώρο προς τους εχθρούς της Ευρώπης».

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι η απόφαση της EBU να αποκλείσει για πρώτη φορά σημαίες άλλες από αυτές των χωρών που συμμετείχαν ήταν άστοχη, λαμβάνοντας υπόψην τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Είναι εξωφρενικό αυτό που έκανε η EBU», δήλωσε στο POLITICO, σε έναν διαγωνισμό που επισκιάστηκε από πολιτικές διαμάχες.

Αντιδράσεις και για την απαγόρευση της σημαίας του μη δυαδικού φύλου 

Αντιδράσεις προκάλεσε και η απόφαση της EBU να απαγορεύσει τη σημαία του μη δυαδικού φύλου. 

Παρά την απαγόρευση αυτή, το Nemo από την Ελβετία, που μάλιστα κέρδισε τον διαγωνισμό, έφερε τη σημαία στο Flag Parade και στο Green Room κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Ο non-binary καλλιτέχνης δεν άφησε το γεγονός ασχολίαστο, λέγοντας:

«Κατάφερα και έσπασα τον κώδικα (Code, όπως το τραγούδι του), περνώντας τη non-binary σημαία μου μέσα στη διοργάνωση, ενώ η Eurovision μου το είχε απαγορεύσει»

Χρησιμοποιώντας σαν αφορμή το κατά λάθος σπάσιμο του τροπαίου λίγο μετά τη νίκη του, πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Μπορεί το τρόπαιο που έσπασα να φτιάχνεται, αλλά μπορεί και η Eurovision να χρειάζεται λίγο φτιάξιμο», κατηγορώντας ουσιαστικά τη διοργάνωση για τις επιλογές της.

Η απάντηση της EBU

Η EBU από την πλευρά της δήλωσε πως η πολιτική της σχετικά με τις σημαίες ήταν ίδια με το 2023, με το κοινό να επιτρέπεται να έχει μαζί του μόνο τις σημαίες των χωρών που συμμετείχαν καθώς και τη σημαία του ουράνιου τόξου, πράγμα που διαψεύδουν οι εικόνες και τα βίντεο από τον περσινό διαγωνισμό της Eurovision.

«Είναι λυπηρό» – Η αντίδραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Εκπρόσωπος της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, δηλώνοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία, που είναι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, η οποία συχνά κυματίζει δίπλα στις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».