Εξοπλιστικός πυρετός: Η Τσεχία αγοράζει τεθωρακισμένα & η Πολωνία υποβρύχια

17 mins read

Τσεχία και Πολωνία δείχνουν αυξημένη κινητικότητα στο κομμάτι των εξοπλισμών. Η μία αγοράζει τεθωρακισμένα και η άλλη υποβύχρια.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο για την αγορά 246 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης για τον στρατό της χώρας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Τα άρματα CV90 κατασκευάζονται από μια σουηδική μονάδα της βρετανικής εταιρείας BAE Systems και θα στοιχίσουν στο τσεχικό κράτος 59,7 δισεκ. κορώνες (περίπου 2,52 δισεκ. ευρώ). Θα παραδοθούν μεταξύ 2026-30, ανέφερε η υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνοτσόβα.

Η αγορά αυτή ανακοινώθηκε την ώρα που η χώρα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της ώστε να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ της από το επόμενο έτος, όπως είναι ο στόχος της Συμμαχίας.

Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να εξοπλιστεί μια ταξιαρχία που υποσχέθηκαν οι Τσέχοι ότι θα συγκροτήσουν μέχρι το 2026, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Η Πράγα θα ξεκινήσει επίσης συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για την από κοινού αγορά αρμάτων μάχης Leopard 2A8 από τη γερμανική εταιρεία KMW, είπε η Τσερνοτσόβα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, η Τσεχία μπορεί να αγοράσει περίπου 70 τέτοια άρματα, με παράδοση μέχρι το 2030. Υποβάλλοντας την παραγγελία από κοινού με τη Γερμανία και ενδεχομένως και άλλες χώρες, ενδέχεται η τιμή των αρμάτων να μειωθεί και να επιταχυνθούν οι παραδόσεις, πρόσθεσε το υπουργείο.

Από την άλλη, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ προανήγγειλε σήμερα την απόκτηση σύγχρονων υποβρυχίων για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του.

«Σχεδιάζουμε να εκκινήσουμε τη διαδικασία για την αγορά υποβρυχίων και την απόκτηση της απαραίτητης τεχνολογίας πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε σήμερα ο πολωνός υπουργός Άμυνας σε διάσκεψη στη Βαρσοβία. Διευκρίνισε ότι το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των υποβρυχίων που θα αποκτηθούν, καθώς και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Επί του παρόντος το Πολεμικό Ναυτικό της Πολωνίας διαθέτει ένα σοβιετικής κατασκευής υποβρύχιο, το οποίο καθελκύστηκε το 1985. Το «Orzel» χρειάστηκε επισκευές 10 φορές σε διάστημα δύο ετών (2020-2021) και δεν επιδέχεται άλλες, σύμφωνα με πολωνικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση, μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων είναι η γαλλική Naval, η ισπανική Navantia, η σουηδική Saab Kockums και η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems.

H Πολωνία, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ αποτελεί στρατηγικό κόμβο για την παράδοση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Facebook Comments