ΑρχικήΚόσμοςExplainer: Τι είναι η Χαμάς, τι προκάλεσε τη σύρραξη με το Ισραήλ,...

Explainer: Τι είναι η Χαμάς, τι προκάλεσε τη σύρραξη με το Ισραήλ, γιατί απέτυχαν οι μυστικές υπηρεσίες

Η παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ, με τους μαχητές της να εισβάλουν σε κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας αμάχους και κρατώντας ομήρους.

Τι είναι η Χαμάς; Τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας; Τι προκάλεσε τη σύρραξη με το Ισραήλ και γιατί απέτυχαν οι μυστικές υπηρεσίες; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Τι είναι η Χαμάς;

Η Χαμάς (Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης) είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Η διακήρυξη της Χαμάς κάνει έκκληση για την καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ, με το οποίο έχει έρθει σε σύρραξη πολλές φορές από το 2007 που κυριάρχησε στη Γάζα.

Στα διαστήματα μεταξύ των πολεμικών συρράξεων, η Χαμάς έχει εξαπολύσει ή επιτρέψει σε άλλες οργανώσεις να εξαπολύσουν χιλιάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ πολλές φορές, ενώ και το Ισραήλ έχει επιτεθεί με τη σειρά του στη Χαμάς κατ’ επανάληψη, με αεροπορικές επιδρομές.

Η Χαμάς, συνολικά (ή σε κάποιες περιπτώσεις μόνο η στρατιωτική της πτέρυγα), ορίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Η.Π.Α, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυνάμεις, ενώ στηρίζεται από το Ιράν, που της παρέχει εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Η Λωρίδα της Γάζας

Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί μια παράλια χερσαία λωρίδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Εκτείνεται βόρεια των ανατολικών συνόρων της Αιγύπτου σε μήκος 41 χιλιομέτρων και πλάτος 10 χιλιομέτρων. Η περιοχή είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες παγκοσμίως, με περίπου 2,3 εκατομμύρια κατοίκους.

Τη Διοίκηση της Λωρίδας ασκούσε η Αίγυπτος μέχρι το 1967, όμως μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, πέρασε στη κατοχή και τον έλεγχο του Ισραήλ. Σήμερα, το Ισραήλ ελέγχει όλα τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας περιμετρικά (από ξηρά, θάλασσα και αέρα), εκτός από το νότιο που συνορεύει με την Αίγυπτο και βρίσκεται υπό τον έλεγχό της.

Το Κράτος της Παλαιστίνης

Το Κράτος της Παλαιστίνης είναι ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο διεκδικεί δύο αποκομμένα εδάφη του Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Τα εδάφη αυτά, μαζί με την Ανατολική Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ σχημάτιζαν την Παλαιστίνη από τα ρωμαϊκά χρόνια.

Τα ίδια εδάφη αναφέρονται στη Βίβλο ως εβραϊκά βασίλεια, και θεωρούνται από τους Εβραίους πατρίδα των προγόνων τους.

To 1948, το Ισραήλ ανακηρύχθηκε κράτος, όμως ακόμα η περιοχή αποκαλείται Παλαιστίνη απ΄όσους δεν αναγνωρίζουν το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν το όνομα Παλαιστίνη αναφερόμενοι στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Γιατί το Ισραήλ δεν αντιλήφθηκε το σχέδιο της επίθεσης εγκαίρως; Η παταγώδης αποτυχία του συστήματος παρακολούθησης

Η Χαμάς θα πρέπει να οργάνωνε την επίθεση μήνες πριν, και παραμένει άγνωστο το γιατί το Ισραήλ δεν είχε ιδέα ότι έρχεται, τη στιγμή που η Γάζα βρίσκεται υπό τη στενή του παρακολούθηση.

Αν και το Ισραήλ διαθέτει τα πιο προηγμένα συστήματα στη Μέση Ανατολή, με πληροφοριοδότες και πράκτορες στις παλαιστινιακές οργανώσεις και σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία, δεν κατάφερε να προλάβει την τραγική επίθεση που δέχτηκε από την Χαμάς.

Η αποτυχία των συστημάτων παρακολούθησης είναι μνημειώδης, και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα δημιουργήσει ανασφάλεια στους Ισραηλινούς σε σχέση με το κατά πόσο μπορούν να αισθάνονται προστατευμένοι από την κυβέρνηση και τον στρατό τους.

Τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον;

Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστινίους, αλλά και όλους τους Άραβες να μπουν στην οργάνωση και να πολεμήσουν το Ισραήλ.

Το ερώτημα είναι εάν οι Παλαιστίνιοι των περιοχών την Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θα αποδεχτούν το κάλεσμα της Χαμάς, την ώρα που πολλοί μιλούν για εξελίξεις που θα επιβεβαιώσουν τα χειρότερα σενάρια.

 


*Με πληροφορίες από BBC και Guardian