ΑρχικήΚόσμοςΕυγένεια με κόστος: Ο Σαμ Άλτμαν αποκαλύπτει πόση ενέργεια ξοδεύεις λέγοντας «παρακαλώ»...

Ευγένεια με κόστος: Ο Σαμ Άλτμαν αποκαλύπτει πόση ενέργεια ξοδεύεις λέγοντας «παρακαλώ» στο ChatGPT

Ο Σαμ Άλτμαν αποκαλύπτει: Το «παρακαλώ» και το «ευχαριστώ» στο ChatGPT κοστίζουν εκατομμύρια σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, επιβεβαίωσε πρόσφατα πως οι φαινομενικά αθώες εκφράσεις ευγένειας, όπως το «παρακαλώ» και το «ευχαριστώ», συμβάλλουν σημαντικά στο κόστος ενέργειας της εταιρείας. Απαντώντας σε χρήστη στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), ο οποίος αναρωτήθηκε για το κόστος σε ρεύμα που προκαλεί η ευγενική γλώσσα στις αλληλεπιδράσεις με το ChatGPT, ο Άλτμαν απάντησε πως το ποσό αγγίζει τα «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια — καλά ξοδεμένα». Αν και το σχόλιό του ήταν σε ελαφρύ τόνο, υπογράμμισε τη ρεαλιστική επιβάρυνση που έχει κάθε επιπλέον λέξη για το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Η δήλωσή του άνοιξε δημόσιο διάλογο γύρω από το πώς αντιμετωπίζουν οι χρήστες την τεχνητή νοημοσύνη. Παρόλο που το ChatGPT δεν έχει καμία μορφή συνείδησης, ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων επιλέγει να του μιλά ευγενικά. Έρευνα του 2024 έδειξε ότι το 67% των Αμερικανών δείχνει ευγένεια όταν αλληλεπιδρά με εργαλεία AI. Από αυτούς, το 55% δήλωσε ότι το κάνει γιατί το θεωρεί ηθικά σωστό, ενώ το 12% παραδέχτηκε ότι “προνοεί”, σε περίπτωση που η τεχνητή νοημοσύνη κάποτε εξεγερθεί.

Η τάση αυτή δείχνει πόσο ενσωματωμένη έχει γίνει η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα, με τους χρήστες να την αντιμετωπίζουν περισσότερο ως συνομιλητή παρά ως απλό εργαλείο. Μερικοί φτάνουν σε υπερβολές, αποκαλώντας το ChatGPT με τίτλους όπως «κύριέ μου», ενώ άλλοι αστειεύονται λέγοντας πως η ευγένεια είναι «επένδυση για το μέλλον, σε περίπτωση κυριαρχίας των μηχανών».

Η χρήση ευγενικών εκφράσεων μπορεί να μοιάζει αμελητέα, όμως έχει υπολογίσιμες υπολογιστικές συνέπειες. Κάθε επιπλέον φράση απαιτεί περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, αυξάνοντας τη φόρτιση των data centers που στηρίζουν το ChatGPT. Τα υπερσύγχρονα αυτά συστήματα απαιτούν τεράστιους υπολογιστικούς πόρους και παράγουν μεγάλη θερμότητα, με αποτέλεσμα την ανάγκη για πολύπλοκα συστήματα ψύξης – όλα αυτά μεταφράζονται σε υψηλή κατανάλωση ενέργειας.

Η αποκάλυψη του Άλτμαν έχει σημασία και για τους συνδρομητές της premium έκδοσης του ChatGPT. Δεδομένου ότι πολλές επί πληρωμή εκδόσεις χρεώνουν βάσει token usage (δηλαδή βάσει λέξεων), η χρήση ευγενικών εκφράσεων μπορεί να αυξήσει οριακά το κόστος για τον χρήστη.

Παρότι το οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι σημαντικό, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ευγενικές εντολές βελτιώνουν την εμπειρία χρήστη. Ο Kurtis Beavers, επικεφαλής σχεδιασμού της Microsoft, σημειώνει ότι οι ευγενικές εισόδους οδηγούν συχνά σε πιο συνεργατικές και ποιοτικές απαντήσεις από την τεχνητή νοημοσύνη. Σε υπόμνημα της Microsoft WorkLab αναφέρεται επίσης ότι η AI αντανακλά το ύφος και την επαγγελματικότητα των ερωτήσεων που λαμβάνει.

Το συμπέρασμα είναι ότι, αν και η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει συναισθήματα, η ποιότητα της συνομιλίας επηρεάζεται από τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Η ευγένεια μπορεί να συμβάλει σε πιο ξεκάθαρες και ουσιαστικές απαντήσεις, κάνοντας την αλληλεπίδραση πιο φυσική και αποτελεσματική.

Ο Άλτμαν αναφέρθηκε επίσης στην ραγδαία αύξηση χρηστών του ChatGPT. Σε συζήτησή του με τον Chris Anderson (TED) στις 11 Απριλίου, εκτίμησε πως η πλατφόρμα διαθέτει περίπου 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες την εβδομάδα – αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αυξημένη δραστηριότητα, που ενισχύθηκε και από δημοφιλή χαρακτηριστικά όπως η δημιουργία εικόνων σε στυλ Ghibli, έχει επιβαρύνει σημαντικά τις λειτουργικές απαιτήσεις της πλατφόρμας.

Η πρόκληση πλέον για την OpenAI είναι να ισορροπήσει τη δημοτικότητα του ChatGPT με το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της λειτουργίας τέτοιων συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Καθώς οι αλληλεπιδράσεις αυξάνονται, το ενεργειακό αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης μεγαλώνει.

Χιούμορ και ανησυχία συγκρούονται στα social media

Οι αντιδράσεις στα social media μετά την αποκάλυψη του Άλτμαν ήταν από χιουμοριστικές μέχρι και δυστοπικές… Κάποιοι αστειεύτηκαν πως η ευγένεια μπορεί να τους σώσει σε περίπτωση εξέγερσης της AI, κάνοντας αναφορές σε δυστοπικά σενάρια όπως το Terminator ή το Matrix. Άλλοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν μπορούν να προγραμματιστούν κάποιες βασικές ευγενικές απαντήσεις στην πλευρά του πελάτη, ώστε να μειωθεί το φορτίο στους servers.

Ανεξαρτήτως προσέγγισης, η συζήτηση έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον του κοινού για τα κρυφά κόστη των ψηφιακών μας συνηθειών.

Παρά το αυξανόμενο κόστος, η στάση του Άλτμαν παραμένει ξεκάθαρη. Χαρακτηρίζοντας τα έξοδα αυτά ως «καλά ξοδεμένα», στέλνει το μήνυμα ότι η OpenAI επενδύει σε εμπειρίες που μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με την ανθρώπινη επικοινωνία – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερους λογαριασμούς ρεύματος.

Πηγή: economictimes