ΑρχικήΚόσμοςΕυρωπαϊκή χώρα λέει «όχι» στα αυγά από κοτέτσι: Προειδοποίηση για ρύπους και...

Ευρωπαϊκή χώρα λέει «όχι» στα αυγά από κοτέτσι: Προειδοποίηση για ρύπους και κινδύνους για την υγεία

Συναγερμός στην Ολλανδία: Προειδοποίηση στους πολίτες να αποφεύγουν τα αυγά από οικόσιτες κότες λόγω τοξικών ουσιών.

Ιδιαίτερα ανησυχητική προειδοποίηση εξέδωσε την Τρίτη (15/4) το Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM), καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση αυγών από κότες που εκτρέφονται σε αυλές και κήπους, λόγω υψηλών επιπέδων PFAS – των λεγόμενων «παντοτινών χημικών».

Η σύσταση βασίζεται σε νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 60 περιοχές της χώρας και διαπιστώνει ότι τα μη εμπορικά αυγά περιέχουν επικίνδυνα υψηλές συγκεντρώσεις PFAS, ξεπερνώντας τα ασφαλή όρια για την ανθρώπινη υγεία. Αντίθετα, τα αυγά που διατίθενται στο εμπόριο κρίνονται ασφαλή για κατανάλωση.

Τα PFAS είναι συνθετικές χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως σε υλικά επαφής με τρόφιμα, υφάσματα, είδη οικιακής χρήσης και οικοδομικά προϊόντα. Έχουν συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις, όπως διάφορες μορφές καρκίνου και προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ονομάζονται «παντοτινά» επειδή δεν αποδομούνται φυσικά στο περιβάλλον και παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα επί χρόνια.

Όπως επισημαίνει το RIVM, οι Ολλανδοί ήδη εκτίθενται σε PFAS μέσω του νερού και της τροφής και η αποφυγή των αυγών από κότες αυλής μπορεί να περιορίσει σημαντικά την επιπλέον πρόσληψη αυτών των ουσιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επιστήμονες εξετάζουν ακόμη τον τρόπο με τον οποίο οι PFAS καταλήγουν στα αυγά. Πιθανή πηγή θεωρούνται τα σκουλήκια του εδάφους, που καταναλώνονται από τις κότες και περιέχουν συγκεντρώσεις των ουσιών από το ρυπασμένο περιβάλλον.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόταση για τη σταδιακή απαγόρευση χιλιάδων PFAS, με την πρωτοβουλία να έχει ξεκινήσει από την Ολλανδία σε συνεργασία με τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ο συντονισμός της προσπάθειας γίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA).