ΑρχικήΚόσμοςFake news με το χαρτομάντιλο του Μακρόν: Πώς μια αθώα κίνηση έγινε...

Fake news με το χαρτομάντιλο του Μακρόν: Πώς μια αθώα κίνηση έγινε «σακουλάκι κοκαΐνης» – Η απάντηση του Ελιζέ

Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ στο τρένο για Κίεβο – Το χαρτομάντιλο, οι φήμες για ναρκωτικά και η εμπρηστική αντίδραση της Ρωσίας.

Ένα βίντεο με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, οι οποίοι ταξιδεύουν με τρένο προς το Κίεβο, κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Στα πλάνα, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και συνομιλούν, όταν εισέρχονται στο βαγόνι δημοσιογράφοι με κάμερες. Εκείνη τη στιγμή, ο φακός καταγράφει τον Μακρόν να μαζεύει ένα μικρό λευκό αντικείμενο από το τραπέζι και να το απομακρύνει, με την κίνησή του να πυροδοτεί αμέσως σενάρια και θεωρίες στα social media.

Ορισμένοι ισχυρίστηκαν πως επρόκειτο για σακουλάκι με κοκαΐνη, ενώ ανάλογες υπόνοιες διατυπώθηκαν και για ένα κουταλάκι δίπλα στον Γερμανό καγκελάριο, με χρήστες του διαδικτύου να υπαινίσσονται χρήση ναρκωτικών.

Η εμπρηστική παρέμβαση Ζαχάροβα

Στο κλίμα αυτό παρενέβη και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία αναπαρήγαγε το επίμαχο απόσπασμα εξαπολύοντας σφοδρές κατηγορίες εναντίον των δυτικών ηγετών.

Σε μακροσκελή ανάρτησή της, σχολίασε ειρωνικά:

«Ένας Γάλλος, ένας Άγγλος και ένας Γερμανός επιβιβάζονται σε τρένο… και ξεχνούν να κρύψουν τα σύνεργά τους – ένα σακουλάκι και ένα κουτάλι».

Κατηγόρησε τους ηγέτες για δήθεν χρήση ναρκωτικών, ενώ δεν δίστασε να επιτεθεί και στον πρόεδρο Ζελένσκι, τον οποίο χαρακτήρισε «ανισόρροπο ναρκομανή».

Η ανάρτησή της έδωσε νέα ώθηση στη διάδοση του βίντεο, με αποτέλεσμα να γίνει viral και να αναπαραχθεί σε πλήθος ρωσικών και φιλορωσικών λογαριασμών.

Η απάντηση του Ελιζέ: «Ήταν ένα χαρτομάντιλο»

Η γαλλική προεδρία αντέδρασε άμεσα, καταγγέλλοντας τις φήμες ως ψευδείς και κακόβουλες. Σε επίσημη ανακοίνωση διευκρινίζεται πως το αντικείμενο που απομάκρυνε ο Μακρόν ήταν απλώς ένα χαρτομάντιλο.

«Είναι ένα χαρτομάντιλο, για να σκουπίζεις τη μύτη σου. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή ενότητα. Που προσπαθεί για την ειρήνη», ανέφερε το Ελιζέ, συνοδεύοντας την ανακοίνωση με καρέ από το βίντεο.

«Όταν η ευρωπαϊκή ενότητα γίνεται άβολη, η παραπληροφόρηση μετατρέπει ακόμη και ένα απλό χαρτομάντιλο σε ναρκωτικό. Αυτές οι ψευδείς ειδήσεις διακινούνται από εχθρούς της Γαλλίας, εντός κι εκτός συνόρων. Οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση απέναντι στη χειραγώγηση», τονίζεται χαρακτηριστικά.