Φινλανδία: Το επαναστατικό σχέδιο της Σάνα Μαρίν για 4ημερη και 6ωρη εργασία

7 mins read

Τα πρώτα βήματα προς ένα μειωμένο ωράριο εργασίας κάνει η Φινλανδία με πρωτοβουλία της Σάνα Μαρίν, της 34χρονης πρωθυπουργού της που είναι η νεαρότερη ηγέτιδα σε όλο τον κόσμο.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, αναφερόμενη στο εργασιακό ωράριο, υποστήριξε ανοικτά ότι «οι άνθρωποι πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους, με τα χόμπι τους και άλλα πεδία, όπως οι τέχνες».

Η Σάνα Μαρίν επεσήμανε ότι «το οκτάωρο δεν είναι η υπέρτατη αλήθεια» και ότι «οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται λιγότερο». Το πλάνο της για τα εργασιακά στη Φινλανδία προβλέπει τη δυνατότητα εργασίας τεσσάρων -αντί πέντε- ημερών την εβδομάδα, με 6ωρο ωράριο, αντί των 8 ωρών που ισχύουν σήμερα.

Συμπλήρωσε ότι ο στόχος της είναι η ευημερία των πολιτών και επανέλαβε ότι «το 6ωρο είναι το επόμενο βήμα στα εργασιακά». Η Μαρίν είχε διατυπώσει τη συγκεκριμένη άποψη όταν ήταν υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας, λέγοντας, τότε, ότι η μείωση του ωραρίου θα ευνοούσε την αποδοτικότητα των εργαζομένων.

Η πρότασή της έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον υπουργό Παιδείας Λι Αντερσον και άλλους κυβερνητικούς εταίρους.

Facebook Comments