ΑρχικήΚόσμοςΦρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερ: Η μοναδική γυναίκα με περιουσία 100 δισεκατομμυρίων- Το σκοτεινό...

Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερ: Η μοναδική γυναίκα με περιουσία 100 δισεκατομμυρίων- Το σκοτεινό παρελθόν της κληρονόμου της L’Oreal

Υπάρχει μια ελίτ στην κορυφή της λίστας δισεκατομμυριούχων του Forbes: η λέσχη των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν μια αποκλειστικά ανδρική αδελφότητα δισεκατομμυριούχων με περιουσίες που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

Πλέον, η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερ, αντιπρόεδρος του γαλλικού κολοσσού καλλυντικών L’Oréal, είναι η μοναδική γυναίκα με περιουσία 100 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ είναι 70 ετών και εγγονή του ιδρυτή της L’Oreal. Εκείνη και η οικογένειά της κατέχουν περισσότερο από το ένα τρίτο της L’Oreal.

@forbes Meet the world’s first $100 billion woman. #billionaire #womeninbusiness #femaleentrepreneur ♬ original sound – Forbes


Ο παππούς της Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέ, Ουζέν Σουλέρ, ίδρυσε την εταιρεία το 1909, για την παρασκευή και πώληση της βαφής μαλλιών που εφηύρε ο ίδιος.

Συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του γαλλικού κολοσσού από το 1997, ενώ το 2017 ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, όταν η μητέρα της Λιλιάν Μπετανκούρ, τότε πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ υπηρετεί επίσης ως πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος της οικογένειάς της, το οποίο ενθαρρύνει τη γαλλική πρόοδο στις επιστήμες και τις τέχνες.

Η L’Oreal και η οικογένεια Μπετανκούρ Μέγιερ συμφώνησαν να δωρίσουν 226 εκατομμύρια δολάρια για την επισκευή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2019.

Η κληρονομιά της Μπετανκούρ Μέγιερ αποτέλεσε το αντικείμενο μιας συγκλονιστικής δίκης στη Γαλλία, στην οποία ένας άνδρας καταδικάστηκε για χειραγώγηση της άρρωστης μητέρας της με στόχο να καρπωθεί την περιουσία της.

Το σκοτεινό παρελθόν της κληρονόμου της L’Oreal και η θυελλώδης σχέση με τη μητέρα της

Η Φρανσουάζ γεννήθηκε το 1953 και ήταν το μοναδικό παιδί της Λιλιάν και του Αντρέ Μπετανκούρ.

Η σχέση μητέρας – κόρης διαταράχθηκε από την αρχή, όταν η Λιλιάν προσβλήθηκε από φυματίωση και έπρεπε να αφήσει τη μικρή κόρη της όσο εκείνη ανάρρωνε σε σανατόριο.

Αργότερα, η μικρή Φρανσουάζ εγκατέλειψε το σχολείο και λάμβανε εκπαίδευση στο σπίτι, εξαιτίας της φοβίας των γονιών της ότι μπορεί να πέσει θύμα απαγωγής. Αγαπημένη συντροφιά της Φρανσουάζ έγινε το πιάνο.

Στο βιβλίο του «The Bettencourt Affair» του 2017, ο δημοσιογράφος Τομ Σάνκτον αναφέρει ότι η Φρανσουάζ δεν αισθάνθηκε ποτέ άνετα με την ιδιότητά της ως κληρονόμος και πλούσια κοπέλα και δεν θα μπορούσε να μοιάζει λιγότερο με την ενθουσιώδη κοσμική μητέρα της. Η ίδια, ωστόσο, πάντα επέμενε ότι κάποτε ήταν μια πολύ «δεμένη οικογένεια».

Γεννημένη και μεγαλωμένη καθολική, η Φρανσουάζ γνώρισε τον άνδρα που θα γινόταν σύζυγός της μόλις στα 19 της χρόνια. Ο Ζαν Πιερ Μέγιερ ήταν πέντε χρόνια μεγαλύτερος, γιος ενός διευθυντή της L’Oreal, από πλούσια γαλλοεβραϊκή τραπεζική οικογένεια.

Αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της, η Φρανσουάζ κατηγόρησε έναν από τους στενότερους φίλους της μητέρας της, τον κοσμικό φωτογράφο Francois-Marie Banier, ότι χειραγωγούσε την ηλικιωμένη χήρα ώστε να τον πλουτίσει με δώρα αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης, μετρητών και ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής.

Υποστήριξε ότι η 80χρονη μητέρα της ήταν διανοητικά ανίκανη και ότι χειραγωγούνταν από το περιβάλλον της, ιδίως από τον Banier.

Η διαμάχη εξελίχθηκε σε πολιτικό σκάνδαλο το 2010, όταν αποκαλύφθηκε πως ο μπάτλερ της Λιλιάν είχε μαγνητοφωνήσει κρυφά πολλές από τις συνομιλίες της.

Οι ηχογραφήσεις, αποκάλυψαν ότι η Λιλιάν κατείχε περισσότερα από 100 εκατομμύρια σε μυστικούς ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ένα αδήλωτο νησί στις Σεϋχέλλες, συζητήσεις για διάφορες στρατηγικές φοροδιαφυγής και είχε δεσμούς με την κυβέρνηση του Σαρκοζί. Το 2015 οκτώ μέλη του περιβάλλοντος της ηλικιωμένης Λιλιάν, μεταξύ των οποίων και ο Banier, καταδικάστηκαν για την εξαπάτησή της.

Ο Banier καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για «κατάχρηση αδυναμίας» και υποχρεώθηκε να καταβάλει 158 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση. Έκανε έφεση και η καταδίκη του επικυρώθηκε, αλλά η ποινή και το πρόστιμο μειώθηκαν.

Η Λιλιάν, εν τω μεταξύ, διαγνώστηκε με άνοια και τέθηκε υπό τον έλεγχο της κόρης της και των δύο εγγονών της, μια μοίρα που η ίδια είχε δηλώσει ότι θα ήταν ο «χειρότερος εφιάλτης» της. Τελικά μητέρα και κόρη τα βρήκαν.

Η Φρανσουάζ δήλωσε πριν από τον θάνατο της μητέρας της: «Ήμουν πάντα κοντά στους γονείς μου και ίσως περισσότερο στη μητέρα μου. Ο πατέρας μου ασχολούνταν με την πολιτική και ήταν συχνά απών, αλλά εκείνη ήταν η γέφυρα. Την έβλεπα συνεχώς, πριν κάποιοι άνθρωποι παρέμβουν στη ζωή μας και στη σχέση μας για να αλλάξουν τα πράγματα».

Στο βιβλίο του, ο Τομ Σάνκτον περιγράφει την Φρανσουάζ ως μια γυναίκα χαμηλών τόνων που «ζει μέσα στο δικό της κουκούλι».

Όταν δεν ασχολείται με επιχειρηματικές υποθέσεις, γράφει βιβλία.

Είναι συγγραφέας πέντε τόμων του βιβλίου «Μια ματιά στη Βίβλο» και ενός δεύτερου που ασχολείται με την ελληνική μυθολογία.