ΑρχικήΚόσμοςG7: Συμφώνησαν να δώσουν στην Ουκρανία 50 δισ. δολάρια από ρωσικά περιουσιακά...

G7: Συμφώνησαν να δώσουν στην Ουκρανία 50 δισ. δολάρια από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των G7 βρέθηκε η οικονομική βοήθεια που θα χορηγήσει η Δύση στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Ομάδας της G7 στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιταλία συμφώνησαν σε ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της για επιβίωση, το οποίο αντλείται από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα σε δυτικές χώρες.

Τα χρήματα μπορεί να «φτάσουν» στο Κίεβο πριν από το τέλος του έτους σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που επιβεβαίωσε τη συμφωνία την Τετάρτη πριν από την επίσημη ανακοίνωση στη σύνοδο κορυφής όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ποιοι συμμετείχαν στη Σύνοδο

Στη Σύνοδο Κορυφής, συμμετέχουν η Τζόρτζια Μελόνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ από χθες το βράδυ είχε προσγειωθεί στην ιταλική πόλη και το αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου», λέει σχετικά με την προοπτική εκεχειρίας στη Γάζα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά κάλεσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να ενεργήσει άμεσα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν παραμένει αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε αρχικά «Όχι», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει: «Δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου, αλλά θα είναι δύσκολο». «Η Χαμάς πρέπει… να κουνηθεί», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, προσπαθώντας εδώ και μήνες να καταλήξουν στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στον πόλεμο της Γάζας.

Το σχέδιο που παρουσίασε στις 31 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπει στην πρώτη φάση του «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τι δήλωσε η Μελόνι

«Πετύχαμε μια πολιτική συμφωνία για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο μέχρι το τέλος του χρόνου, χάρη σε ένα σύστημα δανείων», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στο τέλος της πρώτης ημέρας εργασιών της συνόδου κορυφής της ομάδας χωρών της G7, στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας.

«Δεν πρόκειται για κατάσχεση, αλλά για κέρδη που παράγονται. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που με γεμίζει ικανοποίηση, τώρα θα πρέπει να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Η όλη αναφορά της είναι σε ρωσικές καταθέσεις και αγαθά που βρίσκονται στις χώρες της Δύσης και είχαν «παγώσει» προσωρινά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, αναφερόμενη στην Μέση Ανατολή, η Μελόνι πρόσθεσε: «Επιβεβαιώνω την πλήρη στήριξη στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για κατάπαυση πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Επαναλάβαμε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης. Η λύση εντάσσεται στην προοπτική των δυο λαών με δυο κράτη».

 

Από πού προέρχονται τα χρήματα;
Τα περισσότερα από τα χρήματα θα παρασχεθούν με τη μορφή δανείου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που θα «υποστηρίζεται» από περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί. Η συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων κρατείται σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κυβερνήσεις μπορούν γενικά να δεσμεύσουν ακίνητα ή κεφάλαια χωρίς δυσκολία, το να μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της Ουκρανίας απαιτεί μια δικαστική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης μιας νομικής βάσης και της εκδίκασης της σε δικαστήριο.

Τα περιουσιακά στοιχεία έχουν κατασχεθεί και δεν είναι προσβάσιμα από τη Μόσχα — αλλά εξακολουθούν να ανήκουν στη Ρωσία.

Ξεχωριστά, οι ΗΠΑ ψήφισαν νωρίτερα αυτό το έτος έναν νόμο που ονομάζεται νόμος REPO – συντομογραφία του νόμου για την ανασυγκρότηση της οικονομικής ευημερίας και ευκαιριών για τους Ουκρανούς – που επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να κατάσχει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις ΗΠΑ και να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος του Κιέβου. Αυτή η ρύθμιση είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Η Ομάδα των Επτά καλεί τη Χαμάς να συμφωνήσει στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, δηλώνει ο Γερμανός καγκελάριος

Οι ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, υποστηρίζουν το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και καλούν τη Χαμάς να δώσει την “απαραίτητη συγκατάθεσή” της για την εφαρμογή του, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς, ο οποίος μετέχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στη νότια Ιταλία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζει επίσης το σχέδιο, υπογράμμισε ο Σολτς και “είναι στο εξής σημαντικό όλοι να το εφαρμόσουν. Ζητούμε επομένως κυρίως από τη Χαμάς να δώσει την απαραίτητη συγκατάθεση ώστε αυτό να μπορεί να λειτουργήσει”, δήλωσε ο Γερμανός ηγέτης στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Μπόργκο Εγνάτσια, κοντά στο Μπάρι.

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7, από την πλευρά της επιβεβαίωσε την “ομόφωνη υποστήριξη στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας”.

Οι ηγέτες της G7 υποστηρίζουν επίσης “όλες τις προσπάθειες αποτροπής της κλιμάκωσης στην περιοχή”, πρόσθεσε η Μελόνι.

Καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εισήλθε στον 9ο μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε μια ακόμη περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια διάσωσης του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπλίνκεν έκρινε ότι είναι “ανέφικτες” ορισμένες αλλαγές που ζήτησε η Χαμάς, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει απαντήσει επίσημα.

ΑΓ