ΑρχικήΚόσμοςΓαλλία: Αύριο ο Μακρόν εγκαινιάζει το Ολυμπιακό χωριό

Γαλλία: Αύριο ο Μακρόν εγκαινιάζει το Ολυμπιακό χωριό

Πέντε μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου), ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα εγκαινιάσει αύριο (29/2) το Ολυμπιακό Χωριό στο Σεν Ντενί, που θα υποδεχθεί σχεδόν 14.500 αθλητές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, του οποίου η τελευταία επίσκεψη χρονολογείται πριν από περισσότερα από δύο χρόνια τον Οκτώβριο του 2021, σε μια εποχή που το Χωριό, ήταν μόνο ένα τεράστιο εργοτάξιο, θα μπορέσει να δει την ολοκλήρωση του έργου.

82 κτίρια, 3.000 διαμερίσματα και 7.200 δωμάτια

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να εκτιμήσει την επιτυχία αυτού του τιτάνιου έργου, που χτίστηκε σε επτά χρόνια, το οποίο συγκεντρώνει σχεδόν 82 κτίρια, 3.000 διαμερίσματα και 7.200 δωμάτια σε μια τοποθεσία που εκτείνεται σε 520 στρέμματα βόρεια του Παρισιού.

«Είναι πολύ ισχυρό αυτό που κατάφερε η Solideo και οι οικοδόμοι, πρέπει να τονιστεί. Η κοινότητα ήταν δύσπιστη σχετικά με τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα Χωριό αυτού του μεγέθους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», εκτιμά ένα στέλεχος μιας εταιρείας που εργάστηκε σε αυτό το τεράστιο έργο, που θα περάσει και επίσημα στα χέρια των διοργανωτών.

Βέβαια πλέον τα διαμερίσματα πρέπει τώρα να εξοπλιστούν, να τοποθετηθούν έπιπλα (κρεβάτια, κομοδίνα κ.λπ.) και να δημιουργηθούν κέντρα εξυπηρέτησης για αθλητές.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 345.000 κομμάτια συνολικά που θα μεταφερθούν. Θαείναι δύο αθλητές ανά δωμάτιο 12 m2, και ένα μπάνιο για τέσσερα άτομα.

Ο εξοπλισμός αυτών των διαμερισμάτων, καθώς και οι πολυάριθμες υπηρεσίες που θα απολαμβάνουν οι αθλητές και το προσωπικό τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, θα παρέχεται από τους χορηγούς.

«Είναι ένα Χωριό που δουλέψαμε με τους αθλητές για αθλητές ώστε κάθε αθλητής να μπορεί να βρει όλες τις ανάγκες που θα χρειαστεί», αναφέρει ο Λοράν Μικούντ, διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Χωριών των Ολυμπιακών Αγώνων.

40.000 γεύματα την ημέρα

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το Χωριό θα λειτουργήσει ως μια κλασική αλλά εφήμερη πόλη. Για παράδειγμα, οι αθλητές θα μπορούν να πλένουν τα ρούχα τους σε 600 προσωρινά πλυντήρια-στεγνωτήρια. Η συντήρηση των διαμερισμάτων σε περισσότερες από 70 κατοικίες θα διασφαλιστεί από δώδεκα υπηρεσίες διάσπαρτες σε όλο το χωριό.

Από τα διαμερίσματα θα απουσιάζουν μόνο οι κουζίνες. Οι αθλητές θα έχουν 24ωρη πρόσβαση στο επιβλητική Cité du cinéma που μετατράπηκε σε ένα γιγάντιο εστιατόριο με παραλλαγή έξι γαστρονομικών θεμάτων (Ιταλία, Ασία, Γαλλία κ.λπ.) για σχεδόν 3.200 θέσεις και 40.000 γεύματα που σερβίρονται την ημέρα.

Θα υπάρχει ένα δεύτερο εστιατόριο, ενώ φορτηγά τροφίμων «θα διανέμουν σε όλο το Χωριό επιτρέποντας στους αθλητές να έχουν μια εναλλακτική λύση για την εστίαση», τόνισε ο Λοράν Μικούντ.

Παντοπωλείο, αστυνομικό τμήμα, κομμωτήριο, γυμναστήριο, μπαρ (χωρίς αλκοόλ), και πολυθρησκειακό κέντρο. Ακόμη και ταχυδρομείο θα εγκατασταθεί προσωρινά σε αυτή την πόλη που δεν θα έχει δήμαρχο.

Θα υπάρχει επίσης πολυιατρείο 3.000 m2. Οι αθλητές θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα για να λάβουν θεραπεία ή να κάνουν αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Για τις μετακινήσεις «θα διατεθούν ποδήλατα» καθώς και «ηλεκτρικά λεωφορεία που θα λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα», ανέφερε ο Λοράν Μικούντ.

Μόλις τελειώσουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα διαμερίσματα θα αναδιαμορφωθούν για να φιλοξενήσουν κατοίκους και επιχειρήσεις σε αυτή τη νέα συνοικία.