ΑρχικήΚόσμοςΓαλλία: Κατηγορεί για πρώτη φορά ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του...

Γαλλία: Κατηγορεί για πρώτη φορά ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Μακρόν

Η ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (GRU) υποκίνησε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον γαλλικών συμφερόντων, όπως ήταν το σαμποτάζ στο τηλεοπτικό κανάλι TV5Monde το 2015 και το χακάρισμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του επιτελείου του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2017, κατήγγειλαν σήμερα οι γαλλικές αρχές.

«Η ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών εδώ και πολλά χρόνια έχει αναπτύξει μια μέθοδο κυβερνοεπιθέσεων εναντίον της Γαλλίας, που αποκαλείται APT28», ανέφερε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο υπουργός Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, αποδίδοντας έτσι, για πρώτη φορά επισήμως, τις επιθέσεις στην GRU.

Η ΑΡΤ28, ακρωνύμιο της φράσης Advanced Persistent Threat (Προηγμένη, Επίμονη Απειλή) είναι μια ομάδα χάκερ γνωστή στις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρωπαïκής Ένωσης, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα ή οντότητες που συνδέονται με αυτήν. Σύμφωνα με πολλές χώρες, στόχος της είναι να αποσταθεροποιήσει την κοινή γνώμη.

Αντιμέτωπη με την αυξημένη απειλή υβριδικών επιθέσεων από τη Ρωσία, η Γαλλία αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις πρώτες έρευνες που διεξήγαγε για το θέμα, με μια έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Συστημάτων Πληροφορικής (Anssi) στην οποία περιγράφονται επιθέσεις που έγιναν από το 2021 μέχρι τα τέλη του 2024. Η προηγούμενη έκθεση είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2023.

«Από το 2021, η APT28 πολλαπλασίασε τους στόχους της: υπουργεία, τοπικές συλλογικότητες αλλά και εταιρείες όπλων και αεροδιαστημικές ή του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα», ανέφεραν οι γαλλικές αρχές σε ένα βίντεο που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους Γάλλους απέναντι σε αυτήν την απειλή. Το βίντεο αναρτήθηκε από τον Μπαρό στον λογαριασμό του στο Χ.

Το υπουργείο Εξωτερικών λέει εξάλλου ότι στο στόχαστρο της APT28 μπήκαν επίσης αθλητικοί οργανισμοί που συνδέονταν με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2017, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, η APT28 «συμμετείχε σε μια επιχείρηση μαζικής κυβερνοπειρατείας» με στόχο να διασπείρει αμφιβολίες και να επηρεάσει την κοινή γνώμη. «Χιλιάδες έγγραφα κλάπηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα, με την ελπίδα ότι θα χειραγωγούσαν τους ψηφοφόρους, χωρίς όμως να επηρεαστεί η εκλογική διαδικασία» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου, σχετικά με την υπόθεση που έγινε γνωστή ως «Macron Leaks».

Το χακάρισμα χιλιάδων εγγράφων από πρόσωπα που συνδέονταν με τον τότε υποψήφιο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ακριβώς πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, δεν τον εμπόδισε να εκλεγεί.

Η APT, που είναι γνωστή και με την ονομασία Fancy Bear, κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι παρενέβη το 2016 στις προεδρικές εκλογές για να ευνοήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αναρτώντας στο διαδίκτυο δεκάδες χιλιάδες μηνύματα του Δημοκρατικού κόμματος και στελεχών του που πρόσκεινταν στην αντίπαλό του, τη Χίλαρι Κλίντον.