Το αφεντικό ενός εργοστασίου της Tesla στην Γερμανία υπερασπίστηκε την απόφαση να στείλει διευθυντές στα σπίτια εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια.
Όπως αναφέρει η Tesla, ο Έλον Μασκ προέβη σε αυτή την κίνηση καθώς θέλει να διερευνήσει τα υψηλά ποσοστά απουσιών των εργαζομένων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ένας διευθυντής του εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla στη Γερμανία έστειλε διευθυντές να ελέγξουν περίπου δύο δωδεκάδες υπαλλήλους που συνέχισαν να πληρώνονται ενώ βρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια τους τελευταίους εννέα μήνες.
Ο André Thierig, διευθυντής κατασκευής του εργοστασίου, είπε ότι οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε σπίτια ασθενών είναι κοινή πρακτική στον κλάδο και ότι η εταιρεία ήθελε απλώς «να κάνει έκκληση στην εργασιακή ηθική των εργαζομένων».
Η κίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ που εδρεύει στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει οργή στο συνδικάτο IG Metall, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό των 12.000 εργαζομένων στο εργοστάσιο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου.
«Οι εργαζόμενοι σχεδόν από όλες τις περιοχές του εργοστασίου ανέφεραν εξαιρετικά υψηλό φόρτο εργασίας», δήλωσε ο Dirk Schulze, περιφερειακός διευθυντής στο σωματείο. «Όταν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, οι άρρωστοι εργαζόμενοι πιέζονται και όσοι παραμένουν υγιείς επιβαρύνονται με επιπλέον εργασία. Αν οι επόπτες του εργοστασίου θέλουν πραγματικά να μειώσουν τις αναρρωτικές άδειες, θα πρέπει να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο».
Το συνδικάτο αναφέρει ότι κυριαρχεί «κουλτούρα φόβου» στο εργοστάσιο, η οποία έχει προκαλέσει άγχος στους εργαζόμενους και αύξηση στις αναρρωτικές άδειες.
Ωστόσο, ο Thierig αναφέρει ότι ορισμένοι εργαζόμενοι εκμεταλλεύονται τους νόμους περί προστασίας της εργασίας στη Γερμανία.
Ο ίδιος σχολίασε ότι μεταξύ των 1.500 έκτακτων εργαζομένων του εργοστασίου, που λειτουργούν υπό παρόμοιες συνθήκες με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, το μέσο ποσοστό απουσίας λόγω ασθένειας είναι μόλις 2%.
«Στις αναλύσεις μας σχετικά με την παρουσία στην εργασία, ορισμένα φαινόμενα έχουν γίνει εμφανή: τις Παρασκευές και στις νυχτερινές βάρδιες, περίπου 5% περισσότεροι εργαζόμενοι λαμβάνουν αναρρωτική άδεια από ό,τι τις άλλες ημέρες», είπε ο Thierig. «Αυτό δεν είναι δείκτης κακών συνθηκών εργασίας γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι ίδιες όλες τις εργάσιμες ημέρες και σε όλες τις βάρδιες. Υποδηλώνει ότι το γερμανικό εργασιακό σύστημα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης σε κάποιο βαθμό».
Πηγή: theguardian.com