Γιατί ένα φίδι και ένας βάτραχος κοστίζουν στον κόσμο 15,5 δισεκατομμύρια

19 mins read

Επιστήμονες που υπολογίζουν την οικονομική ζημιά που προκαλούν τα ζώα-εισβολείς σε όλο τον κόσμο ανακάλυψαν ότι δύο είδη ευθύνονται για τη μεγαλύτερη βλάβη από οποιαδήποτε άλλα.

Ο αμερικανικός βουβαλοβάτραχος και το καφέ δεντρόφιδο έχουν προκαλέσει συνολική παγκόσμια ζημιά ύψους 16,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 1986. Εκτός από την οικολογική βλάβη, το δύο ζώα εισβολής έχουν καταστρέψει καλλιέργειες και προκαλέσει δαπανηρές διακοπές ρεύματος.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ενθαρρύνουν περισσότερες επενδύσεις για να βοηθήσουν στον αποκλεισμό των χωροκατακτητικών ειδών στο μέλλον.

Φίδια εναντίον καλωδίων ρεύματος

Γράφοντας στο Scientific Reports, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι μόνο το καφέ δεντρόφιδο είναι υπεύθυνο για ζημιές αξίας 10,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά – εν μέρει λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης σε πολλά νησιά του Ειρηνικού.

Στο Γκουάμ, όπου το δηλητηριώδες ερπετό εισήχθη κατά λάθος από Αμερικανούς πεζοναύτες τον περασμένο αιώνα, ο καθαρός σημερινός πληθυσμός του φιδιού προκαλεί μαζικές διακοπές ρεύματος επειδή γλιστρούν πάνω από ηλεκτρικά καλώδια και προκαλούν ακριβές ζημιές.

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια καφέ δεντρόφιδα κατοικούν στο μικρό νησί του Ειρηνικού, με μια εκτίμηση να υπολογίζει έως και πέντε τέτοια φίδια ανά στρέμμα της ζούγκλας του Γκουάμ.

Τα οικοσυστήματα των νησιών πιστεύεται ότι είναι πιο ευάλωτα σε χωροκατακτητικά είδη – όπου αποτελούν μεγαλύτερη απειλή εξαφάνισης για τα αυτόχθονα ζώα και την πανίδα.

Βουβαλοβάτραχοι

Στην Ευρώπη, ένας εκρηκτικός αριθμός αμερικανικών βουβαλοβάτραχων απαιτούσε φιλόδοξα και δαπανηρά προγράμματα διαχείρισης. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του αμφίβιου – το οποίο μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά σε μήκος και το μισό κιλό σε βάρος – οι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν ακριβό φράχτη που κρατά τους βατράχους μακριά από γνωστές τοποθεσίες αναπαραγωγής.

Η περίφραξη μόλις πέντε λιμνών για να εμποδίσει τη διαφυγή των αμφίβιων κόστισε στους Γερμανούς αξιωματούχους 270.000 ευρώ (226.300 λίρες), σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ΕΕ που αναφέρουν οι συγγραφείς.

Λέγεται ότι το αμφίβιο τρώει σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων άλλων βουβαλοβάτραχων.

Διώχνουν τους κατοίκους

Ένα άλλο είδος, ο κοινός βάτραχος Κοκί (γνωστός ιδιαιτέρως στους μικρούς φίλους της Ντόρας της Εξερευνήτριας), κατηγορήθηκε για την πρόκληση οικονομικής ζημιάς με διαφορετικό τρόπο: το εξαιρετικά δυνατό τραγούδι του ζευγαρώματος πιστεύεται ότι προκάλεσε μείωση της αξίας των ακινήτων στις περιοχές όπου έχουν προσβληθεί.

Το όνομα του βατράχου (Coqui), στο Πουέρτο Ρίκο, προέρχεται από τον ήχο που κάνει όταν φωνάζει το ταίρι του.

Οι συντάκτες της μελέτης ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ενθαρρύνουν τους αξιωματούχους να επενδύσουν περισσότερο στον έλεγχο των ζώων-εισβολέων και σε άλλα μέτρα βιοασφάλειας στο μέλλον.

Πηγή: Reuters, BBC / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Facebook Comments