Γιατί η Ισπανία απαγορεύει στον Χουάν Κάρλος να πάει στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

13 mins read

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί ώρα Αγγλίας (στη μία ώρα Ελλάδος) στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και σε αυτήν έχουν κληθεί τόσο ηγέτες και ανώτεροι αξιωματούχοι άλλων κρατών όσο και μέλη της ευρύτερης οικογένειάς της, όπως ο ξάδερφός της Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.

Το παρασκήνιο της πρόσκλησης στον Χουάν Κάρλος -Πώς αντέδρασε η ισπανική κυβέρνηση

Μόλις τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έστειλαν πρόσκληση στον βασιλιά Χουάν Κάρλος προκειμένου να παραστεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ -ως συγγενής της- επενέβησαν εκπρόσωποι της ισπανικής κυβέρνησης για να ξεκαθαρίσουν πως ο βασιλιάς Φελίπε, γιος του Χουάν Κάρλος και νυν βασιλιάς της Ισπανίας, είναι η προτιμώμενη επιλογή τους για να εκπροσωπήσει το κράτος στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την El Debate, αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης επικοινώνησαν ιδιωτικά με τον 84χρονο Χουάν Κάρλος πριν από λίγες ημέρες για να του ζητήσουν να μην παραστεί στην κηδεία. Βέβαια, η τελική απόφαση είναι του ιδίου, καθώς μπορεί τελικά να επιλέξει να πάει – αλλά χωρίς την ευλογία της ισπανικής κυβέρνησης.

Γιατί δεν θέλουν να πάει ο Χουάν Κάρλος στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ;

Ως ξάδερφος της βασίλισσας Ελισάβετ, η βασιλική οικογένεια του απηύθυνε πρόσκληση, αλλά, εάν τελικά εμφανιστεί, θα είναι η πρώτη φορά που ο Χουάν Κάρλος θα βρεθεί σε βασιλική εκδήλωση μετά την παραίτησή του – υπονομεύοντας ενδεχομένως τη θέση του βασιλιά Φελίπε, ανιψιού της βασίλισσας Ελισάβετ.

Υπενθυμίζεται πως ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος ζει στο Άμπου Ντάμπι και επισκέφθηκε πρόσφατα μέσα στο καλοκαίρι την πατρίδα του για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια εξορίας, παραιτήθηκε μετά από σχεδόν 40 χρόνια στον θρόνο, μετά το σκάνδαλο για ξέπλυμα χρήματος. Επίσης, περιμένει να δικαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε πως δεν έχει το δικαίωμα να «κρύβεται» πίσω από την ασυλία του όσον αφορά στην υπόθεση για τη φερόμενη παρενόχληση της πρώην ερωμένης του.

 

Facebook Comments