ΑρχικήΚόσμοςΓιατί το BBC δεν αποκαλεί τρομοκράτες τους ενόπλους της Χαμάς- Οργισμένη αντίδραση...

Γιατί το BBC δεν αποκαλεί τρομοκράτες τους ενόπλους της Χαμάς- Οργισμένη αντίδραση από τη βρετανική κυβέρνηση

Το BBC αποκάλυψε σήμερα γιατί στις αναφορές του και στις περιγραφές του δεν αποκαλεί την Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Εκπρόσωπός του τόνισε ότι πρόκειται για πάγια θέση των δημοσιογράφων του BBC να μην χρησιμοποιούν οι ίδιοι τον όρο, εκτός εάν αποδίδεται σε κάποιον άλλο.

Ο βετεράνος ξένος ανταποκριτής του BBC Τζον Σίμπσον είπε ότι «το να αποκαλείς κάποιον τρομοκράτη σημαίνει ότι παίρνεις θέση».

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η πολιτική αυτή είναι «ντροπιαστική» και συμπλήρωσε ότι η Χαμάς, η οποία «βγήκε έξω και έσφαξε αθώους ανθρώπους, μωρά, θεατές φεστιβάλ, συνταξιούχους», είναι απαγορευμένη οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο – πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση την θεωρεί επίσημα τρομοκρατική οργάνωση και η υποστήριξή της θεωρείται παράνομη.

«Δεν είναι μαχητές της ελευθερίας, δεν είναι μαχητές, είναι καθαρότατα τρομοκράτες και είναι αξιοσημείωτο να πηγαίνεις στην ιστοσελίδα του BBC και να τους βλέπεις να μιλούν για ενόπλους και μαχητές και να μην τους αποκαλούν τρομοκράτες», δήλωσε ο Shapps.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και η υπουργός Πολιτισμού Λούσι Φρέιζερ κάλεσαν επίσης το BBC να αναθεωρήσει την πολιτική του, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το BBC «πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν χρησιμοποιεί» αυτή τη λέξη.

«Αφήστε το κοινό να αποφασίσει»

Ο John Simpson απάντησε στην κριτική με μια ανάρτηση στο X. «Οι Βρετανοί πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλά γιατί το BBC αποφεύγει τη λέξη “τρομοκράτης” και όλα αυτά τα χρόνια πολλοί από αυτούς έχουν άτυπα συμφωνήσει  με αυτό», έγραψε.

«Το να αποκαλείς κάποιον τρομοκράτη σημαίνει ότι παίρνεις θέση και παύεις να αντιμετωπίζεις την κατάσταση με τη δέουσα αμεροληψία.

«Η δουλειά του BBC είναι να θέσει τα γεγονότα ενώπιον του κοινού του και να τους αφήσει να αποφασίσουν τι σκέφτονται, ειλικρινά και χωρίς να κομπάζουν».

Ο διευθυντής συντακτικής πολιτικής και προτύπων του BBC, Ντέιβιντ Τζόρνταν, δήλωσε στο The Media Show του Radio 4, ότι η κατευθυντήρια γραμμή είχε τεθεί σε ισχύ εδώ και πολλά χρόνια και είχε ως στόχο να αποφευχθεί η αντίληψη της προκατάληψης.