ΑρχικήΚόσμοςΓιούνκερ: «Και εγώ καθόμουν σε καναπέ μερικές φορές- Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού...

Γιούνκερ: «Και εγώ καθόμουν σε καναπέ μερικές φορές- Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι No1»

Να υποβαθμίσει το περιστατικό με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία έμεινε εμβρόντητη να κοιτάζει τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Σαρλ Μισέλ για το θέμα της ταξιθεσίας που προέκυψε στην Άγκυρα, επιχειρεί ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το διπλωματικό ατόπημα έφερε σε δύσκολη θέση την όρθια Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα. Και προκάλεσε αμηχανία, αλλά και πολιτικά προβλήματα στον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρέθηκε απολογούμενος για την απουσία αντίδρασής του στην απρέπεια του τούρκου προέδρου.

Μετά τον καταιγισμό από αρνητικά σχόλια για τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόσο στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ όσο και στα social media, που πήραν φωτιά, το Politico πήρε τηλέφωνο τον Γιούνκερ και ζήτησε τη γνώμη του για το συμβάν ως πρώην προέδρου της Κομισιόν. 

Είπε, λοιπόν, ο Γιούνκερ πως όταν ταξίδευε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου –στην περίπτωσή του, τον Ντόναλντ Τουσκ ή τον Χέρμαν Φαν Ρομπάι– ήταν ξεκάθαρα σε όλους ότι από πλευράς πρωτοκόλλου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι το νούμερο 1 και ο πρόεδρος της Κομισιόν, το νούμερο 2. «Πάντα σεβόμουν αυτό το πρωτόκολλο», είπε, προσθέτοντας όμως, την εξής σημαντική λεπτομέρεια: «Κανονικά, είχα μία καρέκλα δίπλα στην καρέκλα του προέδρου του Συμβουλίου, αλλά μερικές φορές έτυχε να καθίσω στον καναπέ».

Επίσης, τόνισε ότι θα έπρεπε να είχαν φερθεί καλύτερα στη Φον ντερ Λάιεν, στην Άγκυρα: «Θα έπρεπε να τη βάλουν να καθίσει στο ίδιο επίπεδο», δηλαδή σε μία πολυθρόνα δίπλα στον Μισέλ, όπως άλλωστε καθόταν και αυτός, σε παλαιότερες συναντήσεις του με τον Ερντογάν. 

Είπε, τέλος, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το μέγεθος της απρέπειας απέναντι στη γερμανίδα πολιτικό, ότι «υπάρχουν πιο σημαντικές διαμάχες από αυτήν».