"Γονέας 1" και "Γονέας 2" στη Γαλλία

11 mins read

Μια αλλαγή στην καταγραφή των γονέων στα επίσημα έγγραφα σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Ώστε να περιοριστούν οι διακρίσεις σε βάρος γονέων του ίδιου φύλου, στα σχολικά έγγραφα, θα αντικατασταθούν οι φράσεις “όνομα μητρός” και όνομα πατρός” με τις λέξεις “γονέας 1″ και γονέας 2”.

Οι υποστηρικτές της αλλαγής αυτής δηλώνουν ότι έτσι θα περιοριστούν οι διακρίσεις εις βάρος ομοφυλόφιλων γονέων. Οι πολέμιοι της κίνησης κατηγορούν την κυβέρνηση Μακρόν πως αποδυναμώνει την γονεϊκότητα με πολύ άσχημο τρόπο, την ώρα που πιθανώς οδηγεί σε νέες διακρίσεις σχετικά με το ποιος είναι ο «γονέας 1» και ποιος ο «2». 

Η υπουργός Βαλερί Πετί που εισήγαγε την τροπολογία ανέφερε ότι “είναι αναχρονιστική η διάκριση της οικογένειας” με βάση το φύλο των γονέων τους.Το σχετικό διάταγμα αναφέρει ότι “Για την αποφυγή διακρίσεων, οι σχολικές εγγραφές, οι σχολικοί κατάλογοι, οι γονικές εξουσιοδοτήσεις και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που αφορά στα παιδιά, θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις λέξεις Γονέας 1 και Γονέας 2”.

Αντίθετα, ο συντηρητικός βουλευτής Ξαβιέ Μπρετόν δήλωσε: “Όταν ακούω να λένε ότι αυτό είναι ένα αναχρονιστικό μοντέλο οικογένειας, τους θυμίζω πως σήμερα στην κοινωνία μας, με όλες τις αλλαγές στους γάμους που έχουμε ενσωματώσει, γύρω στο 95% των ζευγαριών είναι άντρας με γυναίκα. 

Αντιρρήσεις εξέφρασε όμως και η μεγαλύτερη ένωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων γονέων της Γαλλίας: “Θα δημιουργήσει γονεϊκή “ιεραρχία”. Ποιος θα είναι ο “γονέας 1” και ποιος ο “2”;”, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάντρ Ουρβίτς που ζήτησε πιο συγκεκριμένες τροποποιήσεις, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να υπάρχει “πατέρας, μητέρα ή νομικός εκπρόσωπος”.

Facebook Comments