Η Αγιά Σοφιά επισήμως τζαμί μετά από 86 χρόνια – Ουρές μουσουλμάνων και φιέστα (Live)

16 mins read

Για πρώτη φορά σήμερα μετά από 86 χρόνια η Αγιά Σοφιά θα λειτουργήσει σήμερα ως τζαμί. Τη σχετική απόφαση έλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σήμερα θα πραγματοποιήσει τη σχετική «φιέστα».

Στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο ιστορικό μνημείο που αποτελεί σύμβολο του χριστιανισμού και του Βυζαντίου.

Από το πρωί αναμένονται περίπου 1.500 άτομα για προσευχή, αλλά η είσοδος θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένα μέτρα, λόγω της διασποράς του κορωνοϊού. «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», ανέφερε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά.

Ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε κουρτίνες για να κρύψει τα πανέμορφα ψηφιδωτά και δώρισε κιτς χαλιά στην Αγία Σοφία. Ειδικότερα, τα χαλιά που δώρισε ο Ερντογάν είναι χρώματος πετρόλ, εντείνοντας έτσι τις προετοιμασίες ενόψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι το δάπεδο της Αγίας Σοφίας αποτελείται από πλάκες υπόλευκου μαρμάρου. Χωρίζεται με ταινίες από πράσινο μάρμαρο, ίσως για την οργάνωση των πιστών κατά την διάρκεια των λειτουργιών. Κοντά στον νοτιοανατολικό πεσσό προστέθηκε στην μεσοβυζαντινή εποχή ένα τμήμα που κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο πιθανόν του 14 ου αιώνα.

 

Παρά τις αντιδράσεις του δυτικού κόσμου για την απόφαση του Ερντογάν εκείνος παραμένει απτόητος.

Από νωρίς το πρωί έξω από την Αγιά Σοφιά έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετάσχουν στην προσευχή που θα γίνει στις 13:00. Οι πύλες ανοίγουν στις 10:00 και στην Κωνσταντινούπολη για το γεγονός όπου έχει στρέψει το βλέμμα της όλη η υφήλιος, έχουν συρρεύσει μουσουλμάνοι απ’ όλο τον κόσμο.

Ήδη, η ταμπέλα έξω από την Αγιά Σοφιά έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει πια το «μουσείο Αγιά Σοφιά». Υπάρχει το «τέμενος Αγία Σοφία». Τη νέα ταμπέλα μάλιστα, αποκάλυψε η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, μαζί με τη σύζυγο του υπουργού Τουρισμού της Τουρκίας.

Στην πρώτη μεγάλη προσευχή, παρών θα είναι και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ξένοι ηγέτες, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Δεν θα είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκμέμ Ιμάμογλου, ούτε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Facebook Comments