Η φλεγόμενη Αυστραλία μέσα από συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο

20 mins read

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία που έχουν σαρώσει την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής με τραγικό απολογισμό 24 νεκρούς ανθρώπους, μισό δισεκατομμύριο νεκρά ζώα, οικολογική καταστροφή και σημαντικές υλικές ζημιές.

Υπολογίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο που ξέσπασπαν οι πρώτες φωτιές έως σήμερα, έχει απανθρακωθεί επιφάνεια που αντιστοιχεί σε έκταση διπλάσια από αυτή του Βελγίου. Σχεδόν 500 εκατ. ζώα, ανάμεσά τους θηλαστικά, πτηνά και ερπετά, έχουν χάσει τη ζωή τους, εκτίμηση που πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Ενδεικτικό είναι ότι το 30% του οικοσυστήματος των κοάλα, του ζώου-εμβλήματος της Αυστραλίας, έχει εξαφανιστεί.

https://twitter.com/pinktweets_r/status/1213344490444017665?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1213344490444017665&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2Fkosmos%2F80875_aystralia-fotia-i-oikologiki-katastrofi-kai-ta-zoa-poy-pethainoyn-aboithita

Η νοτιοανατολική Αυστραλία, η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την Παρασκευή δόθηκε εντολή σε περισσότερους από 100.000 κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σε τρεις πολιτείες.

https://twitter.com/knightx44/status/1213370908686970883?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1213370908686970883&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2Fkosmos%2F80875_aystralia-fotia-i-oikologiki-katastrofi-kai-ta-zoa-poy-pethainoyn-aboithita

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αρκετά χωριά που ουδέποτε γνώρισαν την απειλή δασικής πυρκαγιάς κινδυνεύουν να αφανιστούν εντελώς», τόνισε.

Αυστραλία: Η ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές σε 10 κλικ (pics)

Το Σάββατο, το Σίδνεϊ κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ, με 48,9 βαθμούς στο δυτικό προάστιο Πένριθ.

Φωτιές στην Αυστραλία

Η πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, που έχει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κατοίκους μαζί με τα προάστιά της, απειλείται με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την καταστροφή από τις φωτιές δύο ηλεκτρικών υποσταθμών, και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να περιορίσουν την κατανάλωση του ρεύματος.

Φωτιές στην Αυστραλία

Στην Καμπέρα, η θερμοκρασία έφθασε τους 44 βαθμούς, καταγράφοντας επίσης ρεκόρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας.

Φωτιές στην Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε χθες σε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση, 3.000 έφεδρους του στρατού να βοηθήσουν στο έργο των πυροσβεστών, ενώ η επιφάνεια που έχει απανθρακωθεί αντιστοιχεί σε έκταση διπλάσια από αυτήν του Βελγίου.

Φωτιές στην Αυστραλία

Η ανακοίνωση επικρίθηκε από τον αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσάιμονς, ο οποίος δήλωσε ότι το πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. «Περάσαμε μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας προσπαθώντας να δούμε πιο καθαρά» είπε εκφράζοντας «απογοήτευση και απόγνωση», ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τις υπηρεσίες διάσωσης σε αυτή την πολιτεία, την πλέον πολυπληθή της Αυστραλίας.

Φωτιές στην Αυστραλία

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ απέστειλε χθες συλλυπητήριο μήνυμα στον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας, τον εκπρόσωπό της στη χώρα, εκφράζοντας τη «βαθιά λύπη» της για τις πυρκαγιές και ευχαριστώντας τα μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων “που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους” για να βοηθήσουν τον πληθυσμό.

Φωτιές στην Αυστραλία

Απλοί πολίτες από όλο τον κόσμο προχωρούν σε δωρεές ενώ η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πινκ έκανε δωρεά 500.000 δολαρίων ΗΠΑ και η Αυστραλή ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν δεσμεύτηκε για αντίστοιχη δωρεά.

Φωτιές στην Αυστραλία

Facebook Comments

Τελευταία Νέα