Η Γερμανία ενόψει ύφεσης της οικονομίας

19 mins read

Τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει όλοι στη Γερμανία. Πάρα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και τις εκκλήσεις της πολιτικής και των ειδικών ένας σεβαστός αριθμός πολιτών εξακολουθεί να αγνοεί τη σύσταση να εγκαταλείπει κανείς το σπίτι του μόνον όταν αυτό είναι οπωσδήποτε απαραίτητο.

Σύμφωνα με την DW, καυτηριάζοντας την απερίσκεπτη στάση αρκετών Βερολινέζων αυτές τις ημέρες ο δήμαρχος της πόλης Μίχαελ Μύλερ προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά θα αποφασιστεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ανάλογη προειδοποίηση έκανε το πρωί της Πέμπτης και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ στη βουλή του κρατιδίου, που μετά από συνεννόηση των κοινοβουλευτικών ομάδων, συνεδρίασε με τη συμμετοχή μόλις του 1/5 των βουλευτών.

Μέτρα για την οικονομία

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία ο κ. Ζέντερ επεσήμανε ότι ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας. Κατά την άποψη του η Γερμανία έχει ανάγκη από ένα πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 100 με 150 δις ευρώ. Το ποσό αυτό δεν θα πρέπει να διατεθεί μόνο για δάνεια αλλά κα σε μορφή επιδόματος για την πληρωμή ενοικίων όπως και ληξιπρόθεσμων δανείων.

Ο κ. Ζέντερ ανακοινώσε μέτρα βοήθειας του κρατιδίου προς τις τοπικές επιχειρήσεις ύψους 10 δις ευρώ. Ανάλογα μέτρα βοήθειας σκοπεύει να πάρει και η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Άρμιν Λασετ υποσχέθηκε σε συνάντηση με εκπροσώπους της οικονομίας να διαθέσει 25 δις ευρώ για τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Μαραθώνιος τηλεδιασκέψεων

Το θέμα των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην οικονομία θα απασχόληση τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων. Προηγουμένως η καγκελάριος είχε το πρωί στο Βερολίνο σύσκεψη με τους υπουργούς που απαρτίζουν την κυβερνητική επιτροπή ή οποία έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πακέτο βοήθειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 40 δις ευρώ. Από αυτά τα 10 δις προορίζονται για επιδόματα προς ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα 30 δις θα διατεθούν για δάνεια. Εκτιμάται ότι με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος ο κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας θα είναι φέτος ελλειμματικός.

Αναμένεται ύφεση

Ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Γερμανία σε οικονομική ύφεση είναι ορατός. Το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κίελο (IfW) εκτιμά ότι αν κρίση του κορωνοϊού διαρκέσει ως τα τέλη Απριλίου η μείωση του γερμανικού ΑΕΠ θα κυμανθεί φέτος στα 4,5%. Αν η κρίση διαρκέσει όμως ως τον Αύγουστο τότε το ΑΕΠ θα πέσει κατά 8,7%. Πάντως βάση των υπολογισμών του IfW το ΑΕΠ της Γερμανίας θα είναι το Μάρτιο κατά 18% χαμηλότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Facebook Comments